Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Łodzianie zapisali się na świąteczne przysmaki. Sklepy chętnie realizują zamówienia

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Łodzianie nadal chętnie korzystają z możliwości zamawiania w sklepach produktów spożywczych na święta. Zwykle takie zamówienia przyjmują sklepy, prowadzone przez prywatnych przedsiębiorców, piekarnie, cukiernie. Wychodzą w ten sposób naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów, którzy chcą mieć pewność, że ulubiony chleb, sernik czy szynka będą przygotowane czekać na odbiór.

Listy zakupów zrobione!
Łódzkie sklepy, szczególnie te, które są prowadzone przez prywatnych przedsiębiorców, osiedlowe małe delikatesy spożywcze, warzywniaki, piekarnie i cukiernie już przyjęły wiele zamówień na świąteczne produkty. A w wielu jeszcze klienci składają zamówienia.
Prowadzące je osoby podkreślają, że klienci liczą na taką możliwość, bo chcą mieć spokojną głowę, że robiąc zakupy w przedświąteczny piątek lub sobotę, nie odejdą rozczarowani od lady, bo okaże się, że ich ulubiony chleb lub ciasto akurat się wyprzedało. A może tak się zdarzyć, bo na święta popyt rośnie.

Wiele osób korzysta z możliwości złożenia zamówień na mięsa i wędliny, które przywożone są do sklepów z małych, lokalnych firm. Takie produkty szybko się rozchodzą, więc ci, którzy pracują do późna, wolą się zapisać.
- Jest oczywiste, że gdy przyjdę po południu to już wszystko będzie sprzedane, a jak złożę zamówienie - będzie przygotowane czekać - mówi jeden z klientów. - Takie wyroby są bez konserwantów, sprawdzone i smaczne. Nie wyobrażam sobie świąt bez naprawdę dobrej szynki i białej kiełbasy.

W Wielkim Tygodniu rośnie też zapotrzebowanie na ryby i produkty bezmięsne.
- W racji postu na Wielki Piątek jest większe zainteresowanie rybami do usmażenia czy pieczenia - dorsza, łososia, pstrąga - mówi Irena Kowalczyk, prowadząca delikatesy rybne Rybex przy ul. Piotrkowskiej. - Klienci kupują też śledzie - w oleju, śmietanie, z żurawiną czy w różnych sosach - takie jak lubią. Zamawiają też na święta łososia wędzonego, pasztety rybne z pstrąga, suma czy karpia oraz warzywne z cukinii lub buraka. Ze świątecznym jajkiem doskonale komponują się kawior czerwony i czarny, a także pasty kawiorowe, łososiowe i tuńczykowe.

W piekarniach można zamawiać nie tylko ulubione pieczywo - chleb czy bułki, ale także okolicznościowo przygotowane na wielkanoc chlebki do żurku i mini chlebki do poświęcenia.
Bardzo wiele osób zamawia także ciasta wielkanocne: babki, serniki, ozdobne mazurki, jabłeczniki.
- Cały czas przyjmujemy zapisy w każdej naszej cukierni - mówi Michał Miś, łódzki cukiernik. - Oferta świąteczna to przede wszystkim różnego rodzaju babki - np. drożdżowe, włoskie z kremem i orzechami, a także ozdobne mazurki. Klienci zamawiają swoje ulubione ciasta - serniki, makowce, ale też mini babeczki do koszyka oraz czekoladowe figurki zajączki i jajka.

Odbiór zamówień w sklepach zaplanowany jest na piątek 29 marca i sobotę 30 marca rano.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany