Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchenne Rewolucje w Dzień Kobiet. Magda Gessler serwuje naleśniki z... fjutem

(LS)
W kolejnym odcinku Magda Gessler znów zaskoczy...
W kolejnym odcinku Magda Gessler znów zaskoczy... Polska Press Grupa
Pikantna nazwa, słodki smak - tak krótko można by podsumować bohatera kolejnego odcinka Kuchennych Rewolucji. Emisja zaplanowana jest na 8 marca, czyli Dzień Kobiet. Kontrowersyjna restauratorka po raz kolejny szokuje i poleca: naleśniki z fjutem. Ale co to właściwie jest... fjut?

NALEŚNIKI Z FJUTEM OD MAGDY GESSLER

W kolejnym odcinku Kuchennych Rewolucji Magda Gessler odwiedziła Grudziądz. W restauracji Biała Karczma przeprowadziła sporo zmian, choć nie zmieniła nazwy lokalu. Pani Magda wprowadziła też nowe potrawy.
BIAŁA KARCZMA GRUDZIĄDZ MAGDA GESSLER POLECA

  • CARPACCIO Z PIERSI GĘSIEJ NA MUSIE Z WĄTRÓBEK GĘSICH W TOWARZYSTWIE BOROWIKÓW MARYNOWANYCH I ŻURAWINY W CENIE 25 ZŁ.
  • ZUPA RYBNA Z GRZYBAMI LEŚNYMI, FAWOREK RYBNY W CENIE 16 ZŁ
  • COMBER Z JELENIA KŁADZIONY NA SOSIE GRZYBOWYM Z KLUSKAMI ZIEMNIACZANYMI OKRASZONE WĘDZONĄ SŁONINĄ W CENIE 39 ZŁ
  • NALEŚNIKI Z FJUTEM, CZEKOLADĄ I BITĄ ŚMIETANĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI W CENIE 15 ZŁ

CO TO JEST FJUT? Z CZYM SERWOWAĆ FJUT?

W menu lokalu znajduje się wyjątkowy deser: naleśniki z fjutem. Co to właściwie jest ten "fjut"? Okazuje się, że fjut to często spotykany w kuchni na Pomorzu i Kujawach przysmak. Pod tą nieco kontrowersyjną nazwą kryje się niewinny syrop z buraków cukrowych

JAK PRZYGOTOWAĆ FJUT? PRZEPIS NA FJUT

Trzeba ugotować i pokroić w kostkę buraki , po czym dobrze je wycisnąć. Otrzymany w ten sposób sok gotuje się do czasu, aż zgęstnieje i zmieni się w słodki syrop. PRZYGOTOWANIE FJUTA JEST CZASOCHŁONNE, ALE WARTO POŚWIĘCIĆ SWÓJ CZAS. Syrop czasami gęstnieje nawet 12 godzin. Trzeba zacisnąć zęby i uzbroić się w dużą dawkę cierpliwości.

DLACZEGO SYROP NAZYWAJĄ FJUTEM?

Nazwa fjut pochodzi prawdopodobnie ze skojarzenia rozciągliwej konsystencji produktu. „Fjut” był używany jako smarowidło do chleba.Przygotowanie "fjuta" było bardzo mozolne. Z ok. 100 kg buraków otrzymywano tylko ok. 50 l soku, a z tego zaledwie ok. 5 l fjutu (syropu).

Fjut służył na wsi do słodzenia potraw, jednakże z uwagi na pracochłonność, nie był produktem "użytku codziennego". Co ciekawe – fjutem nazywano też gęste i słodkie powidła.

Pogoda na piątek:

BIAŁA KARCZMA GRUDZIĄDZ PO KUCHENNYCH REWOLUCJACH MAGDY GESSLER [MENU, OPINIE, CENY]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kuchenne Rewolucje w Dzień Kobiet. Magda Gessler serwuje naleśniki z... fjutem - Express Ilustrowany

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany