ExpressIlustrowany.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Menu
RESTAURACJA ABAŻUR WARSZAWA [MENU, CENY, OPINIE] ABAŻUR PO...

opr. (ls)

2018-05-10 07:49

2018-05-10 17:25

10 Komentarzy
Dodaj komentarz

RESTAURACJA ABAŻUR WARSZAWA [MENU, CENY, OPINIE] ABAŻUR PO KUCHENNYCH REWOLUCJACH

opr. (ls)

2018-05-10 07:49

Już nie SALON KULINARNY, tylko ABAŻUR - taką nazwę nosi restauracja przy ul. Raduńskiej w Warszawie. Restauracja zmieniła się w wyniku Kuchennych Rewolucji. Magda Gessler ociepliła wnętrze lokalu i przeobraziła MENU. Abażur to teraz kameralne i nastrojowe miejsce, w którym serwuje się dania kuchni francuskiej. Jak zmiany podobają się gościom? Co znajdą w MENU i w jakich CENACH? Czy OPINIE o restauracji ABAŻUR są pozytywne?
1/5

NAD WEJŚCIEM POJAWIŁ SIĘ SZYLD Z NAPISEM ABAŻUR

(© RESTAURACJA ABAŻUR/ FACEBOOK)

KUCHENNE REWOLUCJE W SALONIE KULINARNYM



W trakcie Kuchennych Rewolucji w Salonie Kulinarnym padło sporo słów krytyki. Na szczęście konstruktywnej... Zmiany, które zasugerowała właścicielom Magda Gessler zostały wprowadzone w życie. Pomysł restauracji mieszczącej się w dawnym salonie domu pani Małgosi był bardzo oryginalny i ciekawy. Trzeba było nieco przeobrazić wnętrze, lekko zmodyfikować menu i zarazić obsługę szczyptą entuzjazmu.

Zobacz inne miejsca, które zrewolucjonizowała Magda Gessler

RESTAURACJA ABAŻUR W WARSZAWIE -POCZĄTKI



Co się zmieniło w restauracji Abażur oprócz szyldu przed wejściem? Przede wszystkim wnętrze -pojawiły się pomarańczowe abażury na stołach stolikach i to właśnie pod abażurami kryją się pomarańczowe mandarynki, które rozpoczynają posiłek w restauracji. Abażury wiszą też na żyrandolach. Całość wygląda bardzo przytulnie i ciepło.

WARSZAWA: RESTAURACJA ABAŻUR- MENU MAGDY GESSLER

  • Babeczki z foie gras z musem z homarem i konfiturą z czerwonej cebuli
  • Aksamitny krem z burka z kwaśną śmietaną i nutą malinową
  • Comber z jagnięciny nowozelandzkiej zapiekany w kruszonce ziołowej oraz udziec jagnięcy w demi glace podane z owocami a'la tadżin
  • Torcik bezowy z kremem kawowym i owocami w armaniaku




ABAŻUR PO KUCHENNYCH REWOLUCJACH [MENU,CENY]
Desery:
  • Rozmarynowy creme brulle w cenie 16 zł
  • Lody waniliowe z ciepłym sosem śliwkowym w cenie 18 zł
  • Sernik z sosem brzoskwiniowym z chilli w cenie 17 zł
  • Domowa beza z owocami i musem z mascarpone w cenie 18zł


NOWE MENU I CENY W RESTAURACJI ABAŻUR W WARSZAWIE


Zupy:
  • Zupa musztardowa na bazie francuskiej musztardy z ziarnami gorczycy w cenie 18 zł
  • Grzybowa z łososiem w cenie 22 zł


Ryby:
  • Filet z łososia sous vide z tymiankiem cytrynowym na puree z selera podawany z warzywami i sosem z limonki w cenie 42 zł
  • Czarne tagliatelle z krewetkami w pikantnej emulsji maślanej w cenie 36 zł


ABAŻUR PO KUCHENNYCH REWOLUCJACH [MENU, CENY]


Dania główne:
  • Pierś z indyka z puree kukurydzianym oraz sosem porowym w cenie 38 zł
  • Pierś z kaczki w sosie wiśniowym podana z dyniowymi gnocchi oraz kapustą włoską z maskarpone w cenie 45 zł
  • Polędwiczka wieprzowa sous vide sous vide z sosem rozmarynowym, prażoną soczewicą beluga oraz puree z zielonego groszku z estragonem w cenie 45 zł
  • Rolada cielęca z sosem szałwiowym z gratin ziemniaczanym w cenie 47 zł
  • Polędwica wołowa z pieczonymi ziemniaczkami, grillowanymi warzywami i sosem truskawkowo - pieprzowym w cenie 60 zł
  • Antrykot grillowany, podawany na kolorowych sałatach z pieczonymi ziemniakami i domowym sosem BBQ w cenie 50 zł


Zbliżają sie Świeta Wielkanocne a wraz z nimi emisja programu Kuchenne Rewolucje z naszym udziałem. To już za tydzień,...

Opublikowany przez Abażur na 24 marca 2016


MENU I CENY W RESTAURACJI ABAŻUR W WARSZAWIE


Przystawki:
  • Carpaccio z płatkami parmezanu, kaparami, ruccolą, oliwą oraz balsamico
  • Tatar siekany z polędwicy wołowej z chlebem własnego wypieku oraz marynowanymi grzybami, korniszonami i cebulą w cenie 35 zł
  • Sałatka cesar z grillowanym filetem kurczaka oraz bruschettą w cenie 29 zł
  • Gnocchi trio nadziewane gorgonzolą, ricottą i szpinakiem, mascarpone i orzechami w cenie 32 zł
  • Sałatka z kozim serem na chrupiącym toście w cenie 30 zł
  • Wątróbka marynowana w brandy, podawana na liściach sałaty w pikantnym białym sosie z domowym chlebem w cenie 29 zł


RESTAURACJA ABAŻUR W WARSZAWIE- JAKIE SĄ OPINIE GOŚCI?


-Przyznaję, że nie wiedziałam o istnieniu tego miejsca przed Kuchennymi Rewolucjami - mówi pani Aneta z Warszawy. -Bardzo mi się podoba pomysł stworzenia restauracji w dawnym salonie. Ciepły klimat, miła obsługa i przepyszne dania sprawiają, że z pewnością tu wrócę... niejednokrotnie.

-Kuchnia rewelacyjna! Polecam wszystkim. Trochę obawiałem się, że wizyta Magdy Gessler nie zepsuła kuchni, na szczęście nie jest gorzej niż przed wizytą! - pisze na stronie jeden z internautów.

EL TORO KUCHENNE REWOLUCJE W ŁODZI [FILM, zdjęcia]




-Dania przepyszne. Zamówiłam krem z buraków, bo uwielbiam te warzywa. Palce lizać krem rozpływał się w ustach. Na drugie danie poprosiłam o pierś z kaczki w sosie wiśniowym - wspomina pani Danuta, która odwiedziła restaurację Abażur po Kuchennych Rewolucjach.

Czytaj treści premium w Expressie Ilustrowanym Plus

Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

Komentarze

(10)
Sortuj komentarze: zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Szkutnia

+1 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Goria (gość)  •

Ja byłam ostatnio w restauracji Szkutnia, gdzie przeważa kuchnia włoska i również byłam zachwycona daniami :)

odpowiedzi (0)

skomentuj

Ganesh

+2 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

mikik (gość)  •

Lubię klimat lokalu Ganesh w galerii Metro. Autentyczna kuchnia z Indii, robiona zresztą przez indyjskiego kucharza. Chleb czy ryż jest w cenie, nie trzeba dodatkowo płacić, same porcje też uczciwych rozmiarów, rzeczywiście człowiek może się najeść. Najlepiej to w ogóle przyjść w poniedziałek – mają promocję all you can eat po godz 17.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Niech pani Gesler nauczy polakow uzywac sztuccy przy okazji rewolucj .

+11 / -35

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Monika (gość)  •

Przed chwila ogladalam rewolucje w restauracji Abazur .Wykwintne dania , ladne wnetrze .A goscie na kolacji masakra , oczywiscie nie wszyscy .Dziewczynka trzymala chyba pierwszy raz widelec w reku a nie miala 3 lat , mlodzieniec przy stole z rodzicami to samo jak by wioslo mial w rece .Nastepny As na kolacje do restauracj w rozwleczonym podkoszulku rece opadaja .No ale czego tu wymagac jesli maz wlascicielki w rozchelstanej koszuli wypadalo ubrac marynarke .Robi pani Magda rewolucje w glowach restauratorow i kucharzy , to moze jeszcze przy okazj nauczmy jak jesc i czym , jak sie ubiera na kolacje do restauracji.Proponuje nowoczesna wersje filmu Zaklete rewiry.

skomentuj

kij od miotły

+5 / -4

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Sebastian (gość)  •

Monia zluzuj majty

odpowiedzi (0)

skomentuj

Jaka knajpa tacy goscie

+2 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Rys (gość)  •

J w temacie

odpowiedzi (0)

skomentuj

Do moni

+25 / -6

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Król życia (gość)  •

Chyba Monia dawno porządnego bolca nie miałaś, bo marudzisz strasznie.
Facet założył pogieta koszule bo go na to stać. Tak se chciał to tak ma.
Ma coś czego Ty nie masz. Luz życiowy. A Ty jesteś jak ta jego nabzdyczona żona. Pewnie takie same miny robisz.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Bolec

+2 / -3

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Grucha (gość)  •

Baba bez bolca dostaje pierdolca

odpowiedzi (0)

skomentuj

Ta

+24 / -8

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

co (gość)  •

dzieci się czepia. A co ci do tego jak dzieci trzymają sztućce....

odpowiedzi (0)

skomentuj

Dzieci musza umieja jesc

+5 / -5

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Viola (gość)  •

Dzieci musza umieja poslugiwac sie sztuccami. Koncza przedszkole I tak jak juz nie siusiaja w pieluchy :) musza sie poslugiwac sie kompletem sztuccow. W domu moze jesc chocby reka:)

odpowiedzi (0)

skomentuj

Muszą :D

+2 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

siema (gość)  •

asdoasid

odpowiedzi (0)

skomentuj