MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Menu na mroźne dni - gorące zupy i duszone warzywa

(jed)
Idealną zupą na mroźne dni jest zalewajka.
Idealną zupą na mroźne dni jest zalewajka. Janusz Kubik
Kiedy temperatura spada poniżej zera, należy odłożyć modne diety. Zarówno odchudzające, jak i te zgodne z naszymi upodobaniami. Np. kuchnia śródziemnomorska w żaden sposób nie przystaje do polskich warunków pogodowych.

Nie bez powodu naturoterapeuci podkreślają, że najzdrowsze są dania skomponowane według tradycyjnych przepisów regionalnych. Bo wykorzystuje się wówczas regionalne produkty, wspierające organizm w sytuacjach kryzysowych, do których może dojść podczas mrozu czy zawiei.
Warto więc sięgnąć po kuchnię przodków, choć jest ona bardziej kaloryczna od modnych dziś diet. Jej istotą jest przede wszystkim dostarczenie energii. Kalorie mają być paliwem, dzięki któremu nasz organizm nie tylko normalnie funkcjonuje, ale przede wszystkim rozgrzewa się od środka. Badania wykazały, że kuchnia tradycyjna, oparta przede wszystkim na zupach sezonowych i daniach jednogarnkowych, jest idealna na zimę.
Gęste zupy i potrawy o konsystencji półpłynnej wypełniają stopniowo żołądek i stopniowo przechodzą przez układ trawienny. Dzięki temu energia z nich jest uwalniana powoli, a organizm ma paliwo do następnego posiłku.
W menu nie powinno więc zabraknąć takich zup, jak: żurek, zalewajka, pomidorowa, grochówka, jarzynowa, dyniowa (silnie rozgrzewająca), krupnik, ogórkowa, kapuśniak.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany