1/6
Mięso i wędliny z nielegalnego źródła to śmiertelne...
fot. Firn/Getty Images

Mięso i wędliny z nielegalnego źródła to śmiertelne zagrożenie dla zdrowia i życia nie tylko z powodu chorobotwórczych bakterii. Surowiec może być nieświeży, zawierać larwy pasożytów, a także zanieczyszczenia z nieprawidłowej hodowli i produkcji gotowych wyrobów.

2/6
Produkty mięsne są nietrwałe, dlatego muszą być...
fot. Mansoreh Motamedi/Getty Images

Produkty mięsne są nietrwałe, dlatego muszą być przechowywane i sprzedawane w odpowiednich warunkach higienicznych i chłodniczych. Inaczej nawet prawidłowo wyprodukowana wędlina może stać się źródłem zatrucia.

3/6
Przetwory mięsne mogą być źródłem jadu kiełbasianego...
fot. ljubaphoto/Getty Images

Przetwory mięsne mogą być źródłem jadu kiełbasianego produkowanego przez bakterie Clostridium botulinum. Rozwijają się w zwłaszcza produktach, które nie są kwaśne, czyli również w przetworach warzywnych bez octu.

4/6
Najczęstszym źródłem zatruć pokarmowych w przypadku mięsa są...
fot. Manjurul/Getty Images

Najczęstszym źródłem zatruć pokarmowych w przypadku mięsa są bakterie Salmonella. Mogą pochodzić z surowca i nie zostać zniszczone przy zbyt krótkiej obróbce cieplnej i za niskiej temperaturze, jak i dostać się do gotowego produktu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Rekord frekwencji na stadionie Widzewa

Rekord frekwencji na stadionie Widzewa

200 wniosków do budżetu obywatelskiego w Łodzi. Teraz projekty tylko elektronicznie

200 wniosków do budżetu obywatelskiego w Łodzi. Teraz projekty tylko elektronicznie

W Łodzi świętowano Dzień Rodziny

W Łodzi świętowano Dzień Rodziny

Zobacz również

Widzewowi niewiele zabrakło do pokonania Lecha Poznań

Widzewowi niewiele zabrakło do pokonania Lecha Poznań

W Akademii Sztuk Pięknych bez zmian

W Akademii Sztuk Pięknych bez zmian