Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na jakim tłuszczu smażyć? Który tłuszcz do czego dodawać

(izj)
Do smażenia najlepiej nadaje się olej rzepakowy.
Do smażenia najlepiej nadaje się olej rzepakowy.
Najlepsze tłuszcze do różnych zastosowań poleca dr Lucyna Pachocka z Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia:

smażenie - do tego najlepiej nadaje się tłuszcz, który nie ulega utlenianiu w wysokiej temperaturze. Przy wyborze należy kierować się składem kwasów tłuszczowych i wybierać oleje z największą ilością kwasów tłuszczowych jednonienasyconych oraz najmniejszą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych. Biorąc pod uwagę te dwie właściwości, najlepiej wypada rafinowany olej rzepakowy.

smarowanie - dla osób dbających o zdrowe żywienie oraz dla tych, które walczą z np. otyłością, szczególnie polecana jest dobrej jakości margaryna. Choć w zbilansowanej diecie jest miejsce zarówno na masło, jak i margarynę, należy dbać, by przeważały w niej tłuszcze pochodzenia roślinnego.

pieczenie
- ważne, by wybrana margaryna do pieczenia była „beztransowa”. W świetle prawa producenci nie mogą wyszczególniać zawartości kwasów tłuszczowych trans w tabeli wartości odżywczej, więc na etykiecie na liście składników szukajmy pozycji „częściowo uwodornionych/ częściowo utwardzonych tłuszczów roślinnych”. Jeśli produkt je zawiera, nie dajmy się skusić niskiej cenie i nie kupujmy tych produktów.

[ZOBACZ TEŻ FILM Uchodźcy porzucają samochody na fińsko-rosyjskiej granicy. Zmuszają ich do tego fińskie władze (napisy) (autorRUPTLY/x-news)

](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ TEŻ FILM Uchodźcy porzucają samochody na fińsko-rosyjskiej granicy. Zmuszają ich do tego fińskie władze (napisy) (autorRUPTLY/x-news)