Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciecierzyca zamiast mięsa - jako pasta do chleba i osobne danie

(MAL)
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która jest bardzo popularna w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego. Od niedawna podbija także serca Polaków. Znana jest także pod nazwą groch włoski lub cieciorka i jest świetnym zamiennikiem mięsa.

Sprawdza się także jako dodatek do sałatek lub, po zmieleniu, jako pasta na kanapki. Daje także wiele możliwości poprawienia zdrowia, ponieważ jest bogatym źródłem białka, błonnika i witamin z grupy B. Dodając ją do swojego codziennego jadłospisu, uzupełnić można niedobory witaminy K1, potasu, magnezu, fosforu i żelaza.
Przygotowanie ciecierzycy jest procesem czasochłonnym, ponieważ najpierw trzeba ją namoczyć (najlepiej zostawić na noc), aby zwiększyła swoją objętość. Następnie należy wymienić wodę i gotować ją około godziny bez przykrycia. Warto pamiętać o zdejmowaniu „piany”, ponieważ dzięki temu można uzyskać lepszy smak. Ciecierzyca sama w sobie ma bardzo łagodny smak, dlatego dodając odpowiednie składniki można nadać jej intensywności. Połączenie cieciorki z innymi warzywami (np. pomidorami, papryką, kalafiorem, szpinakiem, czy bakłażanem) powinno zachwycić wegetarian. Sprawdza się też jako dodatek do wołowiny i drobiu. Ciecierzyca znakomicie smakuje ze szpinakiem.

PRZEPIS
Kurczak w pomidorach z ciecierzycą

Składniki

  • 1 puszka gotowanej ciecierzycy
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone i doprawione solą oraz pieprzem kawałki kurczaka, które chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy do cebuli i kurczaka krojone pomidory z puszki i przyprawy. Całość dusimy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie odcedzamy cieciorkę, zostawiając zalewę. Dorzucamy cieciorkę do sosu z mięsem, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli sos okaże się za gęsty można go rozcieńczyć pozostawioną zalewą. Przed podaniem danie można posypać świeżymi ziołami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany