Mizerię można przyrządzić na wiele sposobów. Ze śmietaną, z cebulą, z cukrem, a nawet octem. Na kolejnych zdjęciach galerii znajdziesz najlepsze przepisy na mizerię.
Mizeria na słodko mojej mamy
Składniki:
- 1 ogórek wąż lub 4 ogórki gruntowe,
- pęczek koperku,
- 3-4 łyżki śmietany,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Jak zrobić mizerię na słodko z koperkiem?
1. Ogórka obrałam i starłam na szatkownicy (na cienkie plasterki). Przełożyłam do salaterki.
2. Dodałam śmietanę, sól i cukier, wymieszałam całość.
3. Posypałam mizerię koperkiem i wymieszałam.
Mizeria kresowa mojej babci
Składniki:
- 4 ogórki gruntowe,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżka śmietany,
- szczypta soli i cukru.
Jak zrobić mizerię kresową?
1. Ogórki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Przełożyłam do salaterki, posoliłam i dodałam cukier.
2. Do ogórków dodałam śmietanę oraz sok z cytryny. Wymieszałam całość.
Mizeria z cebulą i pieprzem
Składniki:
- 1 ogórek wąż lub 4 ogórki gruntowe,
- pół małej cebuli,
- 4 łyżki śmietany,
- sól, pieprz.
Jak zrobić mizerię z cebulą?
1. Ogórka obrałam i pokroiłam na plastry. Przełożyłam do salaterki.
2. Cebulę pokroiłam w piórka i dodałam do ogórków.
3. Dodałam śmietanę, sól oraz pieprz. Całość wymieszałam.