LUKIER NA PĄCZKI. FIT PĄCZKI, PĄCZKI Z PIEKARNIKA
Lukier na pączki - składniki:
- 30 dag cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
- kilka kropel soku z cytryny
Wszystkie składniki mieszamy w misce, a następnie ubijamy za pomocą miksera, aż do osiągnięcia gładkiej masy.
- No i żeby tradycji stało się zadość - podkreśla zawsze Włodzimierz Miś, prowadzący zakład przy ul. Milionowej.
- A ona nakazuje, aby w karnawale niczego nie brakowało, aby na naszych stołach było bogato, dostatnio i tłusto! Dlatego wśród słodyczy królują faworki i racuchy - specjały na ten czas oraz oczywiście pączki.
LUKIER NA PĄCZKI. FIT PĄCZKI, PĄCZKI Z PIEKARNIKA 7.2.2018
Najwięcej cukiernicy przygotują ich oczywiście na tłusty czwartek, który w tym roku przypada 8 lutego, a potem na ostatki - wtorek 9 lutego. Wszystko po to, by łodzianie nacieszyli się nimi przed okresem postu, jaki nastąpi po karnawałowej rozpuście.
- Klasyczne pączki wyrabiamy z ciasta drożdżowego i smażymy w głębokim tłuszczu, najlepiej na smalcu - opowiada Włodzimierz Miś. - Do środka kładziemy powidła śliwkowe, a na wierzch - skórkę pomarańczową w cukrze i cukrową pomadę. Nowe trendy jednak rozszerzyły ofertę pączków zdecydowanie - zarówno jeżeli chodzi o kształt, jak i nadzienie.
Dlatego klienci mają do wyboru pączki nie tylko okrągłe, ale i podłużne, z dziurką, a nawet kwadratowe! Nadziane mogą być tradycyjnymi powidłami, ale różnymi owocami: malinami, wiśniami, jabłkami, albo bitą śmietaną, adwokatem, tofi, czekoladą...
Typowo karnawałowe drożdżowe racuchy mogą być robione z jabłkiem czy marmoladą owocową. Faworki natomiast powstają z cieniutko rozwałkowanego ciasta, krojonego w paski i przekładanego w charakterystyczny sposób przez nacięcie po środku. Każda jedna sztuka wychodzi spod ręki cukiernika.
Aby pączki były bardziej fit - można je uformować, ułożyć na blasze i piec w rozgrzanym piekarniku do temp.180 stopni C. Po wyjęciu można delikatnie posypać cukrem pudrem.
Zakłady cukiernicze w Łodzi produkują faworki w sezonie jesienno-zimowym. Jednak największe zainteresowanie nimi jest właśnie teraz, w karnawale.
LUKIER NA PĄCZKI. FIT PĄCZKI, PĄCZKI Z PIEKARNIKA
- Klienci po prostu za nimi przepadają - zapewniają sprzedawcy. - A że nie każdy ma czas i chęci, by robić je w domu, chętnie je kupuje. Są lekkie, kruche, delikatne.
Pudełko ważące 10 - 15 dag kosztuje ok. 10 - 12 zł. Ceny pączków kształtują się w granicach 2 - 2,50 zł /szt., a racuchów - ok. 20 zł za kilogram.
LUKIER NA PĄCZKI. FIT PĄCZKI, PĄCZKI Z PIEKARNIKA
Pączki przepis. Tłusty czwartek - pączki. Jak zrobić pączki. Przepis na pączki
Faworki, kruche faworki, chrupiące faworki - przepis na pyszne faworki
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Rutkowski grozi, że nagra piosenkę z Wiśniewskim! Będzie nowe Ich Troje?!
- Hanna Gucwińska nie doczekała się dzieci. Jej wyznanie wyciska łzy z oczu
- Ewa Gawryluk przysłoniła walory zaledwie siateczką. Dalibyście jej 56 lat? [ZDJĘCIA]
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania