Poza kwasami organicznymi i węglowodanami maliny zawierają znaczne ilości soli mineralnych (żelazo, fosfor, miedź) i witamin (A, B1, B2, PP i C).
Maliny obniżają temperaturę i wywołują poty, należy je więc stosować przede wszystkim przy przeziębieniach, w grypie, bronchicie czy zapaleniu gardła. Regulują też ciśnienie krwi, łagodzą objawy zaparć i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, odbytu, trzustki, prostaty i piersi.
Wspomagają także tworzenie się kośćca i zębów, leczenie anemii, zaburzeń żołądkowych i jelitowych, chorób nerek, wątroby, pęcherzyka żółciowego i systemu nerwowego. Zalecane są również przy miażdżycy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pogrzeb Jacka Zielińskiego wydarzeniem ostatnich lat. Koncerty jak na festiwalu
- Zborowska pokazała, co zrobił z nią poród. Nie zgadniecie, kogo za to wini [FOTO]
- Ostra balanga Szwed po finale "TTBZ". Tak potraktowała prezenty od fanów [ZDJĘCIA]
- Dom reżysera wystawiony na sprzedaż za 1,5 miliona złotych. W tle rodzinny dramat