Gdy pogoda płata figle, organizm instensywniej korzysta ze swoich zasobów, czyli witamin, minerałów i cennych kwasów tłuszczowych. Jeśli nie uzupełnimy ich na bieżąco, z każdym tygodniem będziemy tracić siły i odporność.
Nieprzypadkowo druga fala zachorowań przypada na marzec. Bezpośrednią przyczyną wielu chorób są wirusy i bakterie, których nie brakuje w okresie przesilenia. Dobrze odżywiony organizm będzie skutecznie potrafił się bronić przez wtargnięciem i rozwojem chorobotwórczych drobnoustrojów. Objawom przesilenia można zaradzić, uzupełniając składniki, których o tej porze roku organizmowi brakuje najczęściej.
Dla podniesienia odporności ważne są witamina A, E, C i D żelazo, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe. Trzeba jeść ryby, jajka, mięso, pestki dyni oraz warzywa. Warto też postawić na sport i ćwiczenia, które pomogą przywrócić równowagę w organizmie. Zwiększona porcja ruchu poprawi nastrój i kondycję.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Narożna przeszła poważną operację. Latami ukrywała dolegliwości po porodzie
- Dramat Roksany: przyleciała do teściowej WYNAJĘTYM helikopterem! Oszczędza na własny?
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć