Zespół Szkół Gastronomicznych Gastronomik we wtorek 21 listopada 2023 wydał jubileuszowy obiad, przygotowany z okazji 600-lecia Łodzi.
- Spotykamy się przy stole wraz zaproszonymi gośćmi, nauczycielami, uczniami, by w ten sposób razem świętować – mówiła Zofia Wrześniewska, dyrektor Gastronomika.
- To jest wyjątkowy moment i już sam fakt, że wspólnie zasiadamy przy stole jest w naszej kulturze symboliczny – podkreślił Marcin Gołaszewski, przewodniczący Rady Miejskiej w Łodzi. - Nas łączy Łódź i to, że możemy razem spożyć tradycyjne łódzkie potrawy jest budujące. Cieszę się, że w taki oryginalny sposób świętujemy 600-lecie naszego miasta.
Gastronomik istnieje już blisko 100 lat i przez wszystkie te lata kształci kolejne pokolenia łodzian, które – dzięki swojej pasji poznają, gotują i kultywują także łódzkie tradycje kulinarne.
Zaczęło się od… konkursu
- Konkurs polegał na zgłoszeniu do jubileuszowego menu swoich propozycji łódzkich dań: przystawki, zupy, dania głównego i deseru – mówi Joanna Kapłon , nauczycielka przedmiotów zawodowych. - Spośród propozycji w głosowaniu wybrane zostały te, które serwujemy podczas tego uroczystego, jubileuszowego obiadu.
Oto jubileuszowe menu na 600-lecie Łodzi
Przystawka
śledź pod pierzynką
żulik
masło ziołowe
Zupa
zalewajka po łódzku
Danie główne
pieczeń z karkówki
prażoki
kapusta kiszona zasmażana
Deser
chatka Baby Jagi
Uroczysty obiad został wydany. Goście chwalili i wspominali łódzkie smaki, jakie znają ze swoich domów. Zalewajkę, prażoki czy chatkę Baby Jagi przygotowywały nasze babcie, a przepadały za nimi całe rodziny. W Gastronomiku, który pielęgnuje tradycje, wszystkie potrawy powstały w szkolnym warsztacie. Gotowali sami uczniowie pod okiem nauczycieli przedmiotów zawodowych.
Ciekawostką jest to, że po raz pierwszy młodzież Gastronomika piekła żulik. Udał się znakomicie.
Jak zrobić żulik? Poznajcie przepis:
składniki
- 0.5kg mąki pszennej
- 40g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 150ml mleka
- 4 łyżki kawy zbożowej
- 100g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki melasy
- 150g rodzynek
- białko
Sposób wykonania:
1. sporządzić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, mleka i 2 łyżek mąki. odstawić na 20min
2. kawę zalać 150ml wrzątku i odstawić do ostygnięcia
3. mąkę przesiać i dodac do niej sól, cukier, melasę, zaczyn, kawę oraz rozpuszczone masło
4. wyrabiać ok. 10 min.
5. dodać rodzynki i odstawić w ciepłe miejsce na 1h
6. uformować bochenki, posmarować białkiem i piec 40min w 180'C
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Prywatne nagranie Sary James wyciska łzy z oczu. Oddała hołd ukochanej babci
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]