Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oto pyszne faworki i pączki na tłusty czwartek. ZOBACZ PRZEPISY. Pyszny smakołyk, który zrobisz sam w domu!

(ww)
Tłusty czwartek to dzień, w którym nie żałujemy sobie smakołyków, a kulinarna rozpusta jest usprawiedliwiona. Najbardziej popularne są tego dnia pączki i faworki, inaczej zwane chrustami.

Tłusty czwartek już 16 lutego

Przed tłustym czwartkiem cukiernie przeżywają prawdziwe oblężenie. Może lepiej przygotować słodkie co nieco w domu? Tłusty czwartek, czyli ostatni czwartek przed wielkim postem, już 16 lutego!

Faworki PRZEPIS

Składniki na 6 porcji:

  • - 1/2 kg mąki,
  • - 10 żółtek,
  • - 3 łyżki gęstej śmietany,
  • - płaska łyżeczka cukru pudru,
  • - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - łyżeczka octu lub wódki,
  • - 1 kg tłuszczu do smażenia,
  • - szczypta soli,
  • - cukier puder do posypania.

Przyrządzanie:

  1. Do mąki dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę. Nożem wymieszać wszystkie składniki, a następnie zagnieść - dokładnie tak, jak na makaron.
  2. Ciasto wybijać parę minut wałkiem, kilkakrotnie je składając, następnie odłożyć na pół godziny do lodówki. Wałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12 - 14 cm oraz szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór.
  3. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, lekko wilgotną ściereczką. Ciastka smażyć na złocisty kolor (nie kłaść do zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu). Osączone z tłuszczu, posypywać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią.

Pączki ptysiowe PRZEPIS

Składniki:

  • - 60 g masła
  • - 15 dag mąki
  • - szczypta soli
  • - 200 ml wody
  • - 4 jajka
  • - cukier puder
  • - pergamin
  • - 1 słoik powideł wiśniowych

Przyrządzanie:

  1. Pergamin pociąć w kwadraty. Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, wsypać przesianą mąkę i cały czas mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka.
  2. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po tym czasie dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Rozgrzać olej. Ciastem napełnić szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na kwadraty z pergaminu niezbyt duże koła.
  3. Papier wkładać na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem. Smażyć, a gdy ciasto samo zacznie odchodzić od papieru, zdjąć go, smażyć pączki z obu stron na zloty kolor. Wyjmować na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Podawać z powidłami wiśniowymi.
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany