Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pączki Magdy Gessler - najlepszy przepis na tłusty czwartek. Jak samemu zrobić przepyszne pączki? 08.02.2024

Jakub Kilan
Jakub Kilan
Najlepsze pączki według przepisu Magdy Gessler, idealne na tłusty czwartek!
Najlepsze pączki według przepisu Magdy Gessler, idealne na tłusty czwartek! pixabay
Domowe pączki Magdy Gessler, idealne na tłusty czwartek. Sprawdź jak zrobić pyszne domowe pączki, prosto z przepisu Magdy Gessler. Jak zrobić pyszne pączki? Poniżej znajdziesz przepis, który świetnie sprawdzi się na tłusty czwartek.

Najlepszy przepis na pączki Magdy Gessler

W związku ze zbliżającym się tłustym czwartkiem (8 luty 2024) przychodzimy z pomocą tym, którzy nie mają sprawdzonego przepisu na pączki, a chcą je zrobić sami w domu!

Każdy wie, że pączki Magdy Gessler w jej restauracji dochodzą do horrendalnych cen. Mamy więc dla was alternatywę, by nadal zjeść niesamowicie smaczne pączki, przy dużo niższych kosztach!

Składniki na pączki MAGDY GESSLER

  • 2 kg mąki
  • 300 g cukru
  • 30 jajek
  • 500 g masła
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g drożdży
  • 2,5 kg smalcu
  • domowy lukier

Sposób przygotowania

Wlewamy do miski mleko, dosypujemy 100 g cukru i drożdże. Podgrzewamy wszystko ciągle mieszając, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Rozdzielamy żółtka od białek 20 jaj. Wszystkie żółtka, 10 całych jajek i 200 g cukru, cukier waniliowy i sól podgrzewamy do temperatury 30-35 stopni i mieszamy trzepaczką. Mieszamy z wcześniej zrobioną masą. Wsypujemy około 1,2 kg mąki. Wyrabiamy ciasto rękoma. Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Dzielimy wyrośnięte ciasto na mniejsze porcje. Tworzymy z nich ruloniki i kroimy na małe kawałki. Następnie nadajemy im kuliste kształty. Układamy zlepieniem do dołu i przykrywamy ściereczką na 40 minut. Rozgrzewamy w rondlu smalec do około 180 stopni. Smażymy pączki porcjami i obracamy je. Na koniec odsączamy na ręczniku papierowym z oleju. Polewamy lukrem.

Gotowe - SMACZNEGO!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany