1/3
Jeśli chcemy, by szynka była soczysta, trzeba gotować ją...

Jeśli chcemy, by szynka była soczysta, trzeba gotować ją ściśle według przepisu. Przed gotowaniem szynkę obmywa się w wodzie i wkłada na 2 – 3 godziny do zimnej wody. Jeśli jest bardzo słona, trzeba moczyć ją dłużej. Następnie wkłada się ją do wrzącego wywaru z pora, cebuli, 3 pietruszek, 2 – 3 marchwi, połowy selera, listka laurowego, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
Szynkę gotuje się pod przykryciem na małym ogniu.

Więcej informacji - kliknij kolejną fotkę

2/3
Trzeba bardzo pilnować, aby przez cały czas wywar tylko...

Trzeba bardzo pilnować, aby przez cały czas wywar tylko „mrugał”, bo inaczej mięso straci swój specyficzny jasnoróżowy kolor.
Czas gotowania oblicza się następująco: półtorej godziny na pierwszy kilogram i godzinę na każdy następny.
Aby sprawdzić miękkość szynki, należy nakłuwać ją drewnianym patyczkiem. Nie można jednak robić tego zbyt często, gdyż za każdym razem z mięsa wycieka sok. Po raz pierwszy nakłuwamy szynkę dopiero po upływie czasu, który wyliczyliśmy biorąc pod uwagę ciężar mięsa. Potem nie częściej niż raz na pół godziny. Mięso jest ugotowane, gdy patyczek wchodzi lekko.
Od razu po wyjęciu z gorącego wywaru szynkę zanurza się w naczyniu z zimną wodą. Dzięki temu zachowa soczystość i aromat. Szybkie ochłodzenie wierzchnich warstw zapobiega bowiem wypływaniu soku.

Ugotowaną szynkę kroi się dopiero po całkowitym ostygnięciu. Krajanie ciepłego mięsa powoduje, że plastry są nierówne, a stygnąc na skutek zbyt szybkiego wysychania zmieniają kształt, smak i barwę.

Więcej informacji - kliknij kolejną fotkę

3/3
Szynka dłużej zachowa świeżość, jeśli miejsce, w którym...

Szynka dłużej zachowa świeżość, jeśli miejsce, w którym zostanie przekrojona, posmarujemy świeżym białkiem.
Ci, którzy chcą mieć szynkę domowej roboty, muszą kupić mięso i moczyć je w roztworze soli. Najpierw jednak przyniesione ze sklepu mięso trzeba moczyć przez dobę w zimnej wodzie.

Potem przez dwa tygodnie moczy się ją w osolonej wodzie z odrobiną saletry. Roztwór soli ma być tak gęsty, aby włożone do wody surowe jajko utrzymało się na jej powierzchni. Gdy tylko solanka robi się mętna, musimy wymienić ją na nową. Po 14 dniach wyjmujemy mięso z solanki, osuszamy lnianą ściereczką i wkładamy do specjalnej siatki lub obwiązujemy sznurkiem i wędzimy przez co najmniej 12 godzin.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:




Pogoda na piątek:

Kontynuuj przeglądanie galerii
Przejdź na shownews.pl

Zobacz również

Moyes: Będę szczęśliwy jak Klopp odejdzie. Jest zbyt uroczy. Wynoś się szybko, Jürgen

Moyes: Będę szczęśliwy jak Klopp odejdzie. Jest zbyt uroczy. Wynoś się szybko, Jürgen

"Flemingiem" po stawie na łódzkim "Młynku"

"Flemingiem" po stawie na łódzkim "Młynku"

Polecamy

Zdolni młodzi Autentyczni Artyści na scenie w Centrum Dialogu

Zdolni młodzi Autentyczni Artyści na scenie w Centrum Dialogu

Tak rozgrywająca reprezentacji Polski cieszyła się z mistrzostwa Włoch! WIDEO

Tak rozgrywająca reprezentacji Polski cieszyła się z mistrzostwa Włoch! WIDEO

Łodzianie rozpoczęli sezon działkowy. Było pierwsze grillowanie i rodzinne spotkania

Łodzianie rozpoczęli sezon działkowy. Było pierwsze grillowanie i rodzinne spotkania