Pestki cytryny i ich właściwości wciąż są badane. Poznaj korzyści, jakie oferują.
Pomagają zachować zdrowie skóry
Pestki cytryny, podobnie jak same cytryny, są bogatym źródłem witaminy C. Na 100 g nasion przypada około 46,9 mg witaminy C. Witamina C nie tylko wzmacnia odporność i działa przeciwutleniająco, ale jest też świetna dla skóry. Wspomaga syntezę kolagenu i chroni przed fotouszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. Jak wykazały niektóre badania, witamina C minimalizowała również powstawanie blizn i wspomagała gojenie się ran.
Działają przeciwutleniająco
Pestki cytryny zawierają duże ilości flawonoidów, limonoidów i błonnika pokarmowego. Działają one jako przeciwutleniacze, zmniejszając uszkodzenia spowodowane przez reaktywne formy tlenu (ROS), które powodują przewlekłe choroby, takie jak np. rak, choroby serca czy powikłania cukrzycy.
W badaniu z 2019 r. stwierdzono, że ekstrakt z pestek cytryny ma potencjał w leczeniu powikłań cukrzycy. Obniżył również poziom cukru we krwi i HbA1c (ilość wolnej glukozy związanej z hemoglobiną) oraz poprawił profil lipidowy.
Chociaż nadal potrzebne są szeroko zakrojone badania na ludziach, nie można ignorować przeciwutleniającego potencjału nasion cytryny w walce z powikłaniami cukrzycy.
Poprawiają nastrój i pamięć
Olejek z pestek cytryny był stosowany w celu poprawy koncentracji, pamięci i nastroju osób uczących się. Jak wykazało badanie, limonen znajdujący się w nasionach cytryny został podany myszom i wywołał uspokojenie poprzez wpływ na receptory serotoniny i dopaminy – hormony dobrego samopoczucia.