Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PRAWDZIWY MAJONEZ

bogdanprywat
Zdecydowałem się dodać ten wpis będąc w jednej z łódzkich restauracji. Jestem przerażony stanem łódzkiej gastronomii, jeżeli w znanej knajpie podaje się majonez o podłej jakości, to jest coś nie tak. Taki majonez kupuje moja sąsiadka, która ma 700 zł emerytury. Przepis dla kucharzy i tych, którzy tak się nazywają, a pracują w gastronomii. Jeszcze jedno w żadnej prawdziwej restauracji na całym świecie nie podaje się kupnych sosów !!!!!! ŁÓDZKA GASTRONOMIO OPAMIĘTAJ SIĘ !!!

Składniki:
żółtka 5 szt
musztarda 2 łyżeczki
sól
pieprz
cukier
ocet spirytusowy 3 łyżeczki
olej / oliwa ile zbierze

UWAGA, olej można aromatyzować wkładając do niego ulubione przyprawy. Zostawić na 24 godziny i gotowe.

Sposób przygotowania:
Majonez można robić ręcznie, ja robię w mikserze, bo jest szybciej. Żółtka wkładamy do miski, sól, cukier, i połowę octu i musztardę. Mieszamy do połączenia składników. Następnie zaczynamy dodawać olej, bardzo wolno i cienką strużką, ciągle mieszając. Na tę ilość żółtek, weźmie około 300-400ml oleju. Konsystencja i kolor, wcale nie przypomina tego ze sklepu. Sprawdzamy smak ewentualnie doprawiamy i gotowe
Taki majonez jest bardzo gęsty, żółty i pyszny. Często robię go dla moich znajomych, którzy organizują jakieś imprezki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany