Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prezent na walentynki 2019. Podaruj bliskiej osobie coś słodkiego

(MJ)
Walentynkowe słodkości
Walentynkowe słodkości Jarosław Ziarek
Słodycze są chyba jednym z najpopularniejszych upominków, jakie dziś łodzianie będą ofiarowywać osobom, które kochają. - Bo miłość jest słodka – śmieją się cukiernicy i z tej okazji oferują całą gamę wyrobów słodkich jak każdego dnia, ale wyjątkowo ubranych w kształty i kolory miłości. Możemy więc wybierać wśród licznych serc: od pierników w czerwonej lub różowej polewie, przez serniczki, torciki, tartaletki z czerwoną galaretką i owocami na wierzchu, miniaturowe pralinki...

Prezent na walentynki 2019

Wyroby dekorowane są bogato m.in. czerwonymi cukrowymi kwiatami, napisami: „Kocham Cię” lub „Love”. Walentynkowe słodkości kosztują od kilku do nawet kilkudziesiąciu złotych w przypadku większych tortów. Dużym powodzeniem cieszą się też dedykowane zakochanym pudełka znanych i lubianych marek z pralinkami, a także lizaki, żelki, cukierki, pianki, jakie znajdziemy na półkach każdego sklepu spożywczego. Do słodyczy tradycyjnie przez zakochanych dodawane są prezenty w postaci bielizny lub biżuterii.

Chrupiące meksykańskie nachos

Na ostro polecamy przepis, jakim podzielił się z nami łódzki Gastronomik. To chrupiące meksykańskie nachos w walentynkowym wydaniu. Wykroiliśmy serduszka i dodaliśmy barwnik spożywczy
SKŁADNIKI
* mąka kukurydziana – 200 g
* mąka pszenna – 100 g
* sól – 1 łyżeczka
* olej roślinny – 2 łyżki
* ciepła woda
* mielona ostra papryka
* czerwony barwnik spożywczy
DO SMAŻENIA
* olej roślinny – 2 l

PRZYGOTUJ
foremki w kształcie serc
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski. Dodajemy sól i olej. Dodajemy odrobinę ciepłej wody, barwnik i wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Wodę dodajemy partiami, dopóki ciasto nie uzyska jednolitej i elastycznej konsystencji.
KROK 2: WYKRAWAMY SERCA Z CIASTA
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Dzielimy na części i cienko rozwałkowujemy. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykrawamy serca foremkami.
KROK 3: SMAŻYMY NACHOS
Nachos wrzucamy partiami do gorącego oleju. Gdy nabiorą złotego koloru, wyciągamy je łyżką cedzakową lub sitkiem. Usmażone nachos wykładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy ostrą papryką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany