Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na BOUEF STROGANOF

bogdanprywat
Kuchnia rosyjska. Podam przepis oryginalny. Wariacji w temacie stroganof jest tak dużo, że potrawa ta zmieniła nawet nazwę na strogonow, a to błąd. Po raz pierwszy potrawę wykonał kucharz cara, nazywał się właśnie Stroganof. Kucharz z pochodzenia był prawdopodobnie ukraińcem.

Przepis na 10 osób.

Składniki
1. polędwica wołowa ; 1,5kg
2. cebula 1kg
3. ogórek kiszony 5szt
4. papryka czerwona 4szt
5. koncentrat pomidorowy 1kg
6. kwaśna śmietana (minimum 30%) 500ml
7. masło 100g

Opcjonalnie:
pieczarki

Przyprawy:
liść laurowy 7szt
ziele angielskie 8szt
majeranek 2łyżki
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Polędwicę obieramy z błon i kroimy w cienkie paski. (polędwicę woł, można zastąpić innym mięsem, nie używajcie roztbeefu jest to mięso suche i kruche, czasami dla zmniejszenia kosztu potrawy używam karczku wp, najlepiej się sprawdza).(UWAGA W WIĘKSZOŚCI SKLEPÓW MIĘSNYCH, OBSŁUGA NIE WIE CO TO JEST ROZTBEEF !!!! I MYLI GO Z ROZBRATELEM, LUB CO GORSZA Z ANTRYKOTEM. ROZTBEEF JEST TO SCHAB WOŁOWY, ANTRYKOT JEST TO KARCZEK WOŁOWY, ROZBRATEL JEST TO CZĘŚĆ ŁĄCZĄCA ANTRYKOT Z ROZTBEEFEM) ; Na głębokiej i dużej patelni klarujemy masło (rozpuszczamy i podgrzewamy do momentu aż wyparuje cała serwatka i inne śmieci dodawane teraz do masła, pamiętamy o zbieraniu piany z powierzchni masła, po tym zabiegu masło wytrzymuje większa temperaturę). Na masło wrzucamy mięso i podsmażamy do uzyskania lekko złotego koloru. Dodajemy cebulę, pokrojoną w piórka. Dodajemy przyprawy. ; Smażymy z mięsem około 10 minut. Zalewamy wodą 2 cm powyżej masy. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy paprykę i ogórki kiszone, gotujemy maxymalnie 10 minut. ; Dodajemy koncentrat pomidorowy, tak dużo, aż sos zacznie gęstnieć. Śmietana, są tutaj dwie szkoły. Można dodać śmietanę do gotowej już potrawy, lub na nakładać ją już na nałożone porcje. Ja łączę te sposoby, część dodaję na gotowe porcję. ; Kontrolujemy smak i podajemy. Sposób podania, tu panuje całkowita dowolność. Najczęściej podaję z czosnkowymi grzankami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany