Przepis na pieczoną golonkę z kapustą. Składniki
Golonka
- 2 litry wody
- 10 liści laurowych
- 7 ziaren czarnego pieprzu
- łyżka słodkiej papryki
- 2-3 łyżki soli
- 2 kg kiszonej kapusty
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka kminku
- 1 marchewka
- 3 cebule
- główka czosnku
- sól, pieprz do smaku
- szklanka mąki
- 1 kg ziemniaków
Przepis na pyszną golonkę z zasmażaną kapustą. Przygotowanie
Golonkę przed przyrządzeniem opalamy nad ogniem oraz oczyszczamy. Aby golonce dodać kruchości, peklujemy ją w solance z liściem laurowym, zielem angielskim oraz ząbkami świeżego czosnku (główka). Solankę przygotowujemy z łyżki soli na 2 litry wody, 5 liści laurowych, 7 ziaren ziela angielskiego i łyżki stołowej papryki czerwonej słodkiej. Tak zapeklowane mięso po 12 godz. gotujemy. Do garnka nalewamy wody do przykrycia golonek. Dodajemy sól (ok. 2-3 łyżki), świeży czosnek, ziele angielskie, liść laurowy. Golonkę gotujemy ok. 2 godz do uzyskania miękkości mięsa.
Następnie wyciągamy je z wody i macerujemy papryką słodką wymieszaną z olejem i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Dzięki temu golonka nabierze rumianego koloru i chrupiącej skórki. Zamiast tego można także golonki umieścić w dobrze rozgrzanym piekarniku (180 stopni) na 10 min.
Kapustę drobno siekamy i płuczemy jeden raz pod bieżącą wodą. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do garnka i zalewamy wodą lekko ponad ilość kapusty. Ważne, aby nie przykrywać garnka pokrywką, ponieważ zrobi się ona sina. Do kapusty dodajemy przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy (każde po ok. 5 sztuk), 1 łyżeczkę kminku, 1 startą marchewkę na dużych oczkach, sól oraz pieprz do smaku. Całość gotujemy do momentu, kiedy kapusta będzie miękka. W tym czasie na patelni smażymy 3 drobno pokrojone cebule na smalcu do uzyskania intensywnie złotego koloru. Po jej usmażeniu dodajemy do niej 1 szklankę mąki intensywnie mieszając do momentu połączenia składników. Zawartość patelni, czyli zasmażkę dodajemy do już ugotowanej kapusty, intensywnie mieszając, aby rozprowadzić zasmażkę po całym garnku. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.
Ziemniaki gotujemy w całości. Po ich ugotowaniu chwilę studzimy, następnie kroimy na ćwiartki i wykładamy na blachę, którą umieścimy w dobrze rozgrzanym piekarniku (180 stopni) na ok. 10 min. Wyciągamy je wtedy, kiedy z wierzchu zrobią się złote i chrupiące. Ziemniaki można posypać ulubioną przyprawą, np. papryką słodką czy ziołami prowansalskimi wedle własnego smaku.
Smacznego!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Narożna przeszła poważną operację. Latami ukrywała dolegliwości po porodzie
- Dramat Roksany: przyleciała do teściowej WYNAJĘTYM helikopterem! Oszczędza na własny?
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć