Składniki dla 6 osób:
250 g mieszanych świeżych grzybów leśnych,
150 g boczku,
1/2 szklanki czerwonego wina (w wersji bezalkoholowej może to być bulion),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 ogórki kiszone,
3 stołowe łyżki przecieru pomidorowego,
1 łyżka stołowa ostrej musztardy,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
ziemniaki umyć, bez obierania zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Powinny się piec około 20 minut. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, do którego po wytopieniu tłuszczu dodać należy posiekaną drobno cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucić do niej świeże grzyby, posolić i dusić do odparowania większej ilości wody. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz wino, doprawić musztardą, koncentratem pomidorowym i dusić do zgęstnienia sosu. Po ok. 10 minutach dodać sól, pieprz, ewentualnie dwa ząbki czosnku. Po przygotowaniu sosu pieczone ziemniaki naciąć w połowie, nadziać sosem, a całość przystroić listkami zielonej pietruszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Maciej Dowbor drży o swoją pracę w Polsacie?! Wyjawił nam prawdę o swoich KREDYTACH
- Rafał Mroczek tworzy wymarzony dom. Będzie kosztować krocie [TYLKO U NAS]
- Andrzej Zieliński pocałował brata po śmierci. To stało się potem. "Trudno uwierzyć"
- Tak NAPRAWDĘ wyglądają przedramiona 68-letniej Kwaśniewskiej! Tego nie da się ukryć