Składniki:
- makaron spaghetti – 250 g,
- homar (mrożony) – ok. 1 kg,
- czosnek – 1 ząbek,
- pomidory z puszki wraz z sosem – ok. 400 g,
- brandy – 20 ml,
- białe wytrawne wino – 50 ml,
- świeże liście bazylii – pół szklanki,
- oliwa – ok. 100 ml,
- curry – odrobina,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
odmrożonego i osuszonego homara kładziemy na desce skorupą do góry i przecinamy na pół. Usuwamy wnętrzności, pozostawiając samo mięso. Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek oraz przyprawę curry. Po chwili wkładamy homara skorupą do dołu i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3 minut. Obracamy homara i ponownie dusimy 3 minuty. Następnie wlewamy brandy i ostrożnie podpalamy zapałką w celu odparowania alkoholu. Do tego wlewamy wino, dodajemy pomidory i posiekaną bazylię, przykrywamy i dusimy przez 5 minut.
Wyciągamy homara, resztę sosu doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wykładamy na talerz makaron, polewamy sosem, a na górę wykładamy homara.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Torbicka kontra Derpienski na Festiwalu w Cannes. Cicha elegancja czy róż i cekiny?
- O tej relacji Rosiewicza i Villas nikt nie wiedział. Prawda wyszła na jaw teraz
- Roxie obwieszona Chanel wybierała obrączki z Kevinem. Mieli wyjątkowe towarzystwo
- Foremniak obnaża sfatygowane stopy. Mogła oszczędzić nam takich widoków? [FOTO]