Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bułki drożdżowe z truskawkami [PRZEPIS CUKIERNIKA]

jed
- Łodzianie uwielbiają bułki z truskawkami - mówi cukiernik. - Dlatego przez cały dzień pieczemy niewielkie porcje, żeby na bieżąco dostarczać do cukierni gorące wypieki. Kiedy wchodzę z taką pachnącą tacą do lokalu, to klienci niemal rzucają się na te ciepłe bułki.

* Cukiernik proponuje
* Lekka przekąska
* Tomasz Piłat, cukiernik, właściciel trzech lokali w sieci „Barbarella”.
* Sezon na truskawki w pełni. Tomasz Piłat proponuje bułki ze świeżymi truskawkami.
* Pachnące latem, domowe bułki drożdżowe z truskawkami

Niestety zdarza się, że ciepła, świeża bułka płata figla. Wewnątrz delikatnego ciasta drożdżowego jest zatopionych sześć lub siedem truskawek, które w piecu puszczają sok. Niektórzy klienci wgryzając się w ciastko oblewają się płynną zawartością ciastka.

- W pierwszej chwili zawsze pada niecenzuralne słowo, a chwilę potem wszyscy się z tego śmiejemy - dodaje cukiernik. - Problem w tym, że bułki tak kuszą, że nim ktoś z obsługi ostrzeże przed taką sytuacją, klient już zatapia zęby w bułce.

Pachnące bułki ze świeżymi truskawkami to symbol czerwca. Warto się nimi nacieszyć, bo te z mrożonych owoców nie smakują już tak samo, jak te ze świeżych, rodzimych truskawek.

A kto lubi domowe wypieki, może sam spróbować upiec smakowite bułki z truskawkami. Doskonałe na przekąskę. Oto przepis.


Składniki

* 0,5 l mleka 3,5 proc. tł.

* 1,7 kg mąki pszennej typ 500

* 10 dkg drożdży

* 30 dkg cukru

* 15 dkg masła

* 12 jaj

* 2 łyżki spirytusu

* 2 szczypty soli

* 1 kg truskawek umytych i obranych z szypułek

Przygotowanie

W dużej misce robimy rozczyn. Dodajemy trochę ciepłego mleka, trochę mąki, drożdże i cukier. Mieszamy papkę i zostawiamy na co najmniej 15 min. aż napęcznieje. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Jego konsystencja powinna być gładka i plastyczna, powinno się ciągnąć i dobrze wyrabiać. Gdy jest gotowe, odstawiamy w ciepłym miejscu aż wyrośnie. Wykładamy na drewniany blat lub stolnicę i dzielimy na części wielkości pięści dziecka. Kolejno rozwałkowujemy cienkie, okrągłe placki. Na środku precyzyjnie układamy kilka truskawek, posypujemy odrobiną cukru (żeby w piecu puściły sok) i zalepiamy tworząc coś w rodzaju sakiewki. Na koniec ciasto delikatnie gładzimy, żeby bułki były ładne. Odstawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury (najlepiej 300 stopni C.). Czas pieczenia nie dłuższy niż 10 minut. Bułki obserwujemy. Gdy zmienią kolor na złoto-brązowy, wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem (cukier puder roztopiony w wodzie).

Smacznego!

PORTUGALIA AUSTRIA GDZIE OBEJRZEĆ PORTUGALIA AUSTRIA STREAM ZA DARMO PORTUGALIA AUSTRIA
BELGIA IRLANDIA O KTÓREJ, BELGIA IRLANDIA GODZINA, GDZIE OGLĄDAĆ, TRANSMISJA
ISLANDIA WĘGRY GDZIE OBEJRZEĆ ISLANDIA WĘGRY STREAM ZA DARMO ISLANDIA WĘGRY W TV GDZIE
EURO 2016: KTO DZIŚ GRA? JAKIE MECZE DZISIAJ? GDZIE OGLĄDAĆ ZA DARMO MECZE EURO 2016
EURO 2016: KIEDY I Z KIM ZAGRAJĄ POLACY? O KTÓREJ MECZE POLSKIEJ KADRY [TERMINARZ]
WIERSZYKI NA ZAKOŃCZENIE ROKU, WIERSZYKI DLA NAUCZYCIELI

[ZOBACZ TEŻ FILM W Zgierzu konar zabił kierowcę. Skutki wichury w Łódzkiem (autor x.news/TVN24)

](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ TEŻ FILM W Zgierzu konar zabił kierowcę. Skutki wichury w Łódzkiem (autor x.news/TVN24)