Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z truskawkami i budyniem PRZEPIS. Truskawkowe ciasto - łatwe i szybkie. Jak zrobić ciasto z truskawkami

Lila Sayed
Lila Sayed
Pyszne ciasto z truskawkami i budyniem PRZEPIS. Truskawkowe ciasto - łatwe i szybkie
Pyszne ciasto z truskawkami i budyniem PRZEPIS. Truskawkowe ciasto - łatwe i szybkie POLSKAPRESS
Pyszne ciasto z truskawkami i budyniem PRZEPIS. Truskawkowe ciasto - łatwe i szybkie. Jak zrobić ciasto z truskawkami Prezentujemy PRZEPISY na trzy pyszne CIASTA Z TRUSKAWKAMI: ciasto z truskawkami i kruszonką,ciasto biszkoptowe z truskawkami, ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką.

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ- PRZEPIS

Składniki NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI Z KRUSZONKĄ

  • 1kg truskawek
  • 300-350 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka (ogrzane w temp. pokojowej)
  • ok. pół kg mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 cukru

PRZYGOTOWANIE CIASTA Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Przygotowanie wypieku zaczynamy od włączenia piekarnika. Jak skończymy przygotowywać cisto, to będzie on odpowiednio zadbany. Ustawmy temp. na 180 st. C. Przechodzimy do zrobienia kruszonki. Do miski wsypujemy ok. 100 g mąki, 1/4 kostki masła (posiekanego), cukier i ucieramy do momentu powstania grudek kruszonki. Gdy konsystencja będzie odpowiednia formujemy z kruszonki kulę i wkładamy do zamrażalnika. Przechodzimy do zrobienia ciasta. Do miski wsypujemy cukier puder (szklanka) i kostkę masła. Ucieramy na gładką i puszystą masę, przez minimum ok. 8 - 10 minut. Nie przerywając tej czynności trzeba teraz dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Później dodajemy po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem( już na mniejszych obrotach) i krócej- do połączenia się składników. Na ostatnim etapie pracy smarujemy formę (okrągłą o 25-centymetrowej średnicy)do pieczenia masłem lub margaryną, przekładamy do niej ciasto i na wierzch kładziemy równo truskawki (mogą być w ćwiartkach). Wyciągamy kruszonkę z zamrażalnika i ścieramy na tarce na truskawki. Ciasto z truskawkami z kruszonką powinno być upieczone po ok. godzinie. Na koniec można posypać wierz ciasta cukrem pudrem. Smacznego.

PROSTY I SZYBKI PRZEPIS NA CIASTO BISZKOPTOWE Z TRUSKAWKAMI

Składniki na CIASTO BISZKOPTOWE Z TRUSKAWKAMI

Pół kilograma obranych i umytych truskawek

  • 4 sparzone jaja
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do smarowania i posypywania blachy

Przygotowanie CIASTA BISZKOPTOWEGO Z TRUSKAWKAMI

Rozgrzewamy piekarnik, obieramy truskawki i myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli i powoli dodajemy żółtka, cukier mąkę i sodę. Blachę (najlepiej okrągłą o średnicy ok. 25 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą, po czym wlewamy ciasto. Na wierzch kładziemy truskawki. Wkładamy do piekarnika - pieczemy ok. 40 min. w temperaturze ok. 180 st. C.

CIASTO BUDYNIOWE Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ- PRZEPIS

Składniki na CIASTO BUDYNIOWE Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ
BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM BUDYNIOWY:

  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • litr mleka 2 %
  • kostka masła

GALARETKA :

  • ćwierć kg obranych i umytych truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

PRZYGOTOWANIE CIASTA BUDYNIOWEGO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem waniliowym i zwykłym. Gdy będzie sztywna, dodajemy po łyżce mąki, proszku do pieczenia i po 1 żółtku. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 180 st. C. Teraz czas na galaretkę - robimy ją wg przepisu na opakowaniu- zalewamy gorącą wodą i mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. Krem budyniowy to ostatni etap naszej pracy. Odlewamy 3/4 mleka. Pozostałą część wlewamy do garnka,następnie dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając , do momentu aż składniki się rozpuszczą. 3 opakowania budyniu rozpuszczamy w odlanym mleku i dodajemy do gotującej się masy, taką gorącą masę wlewamy na upieczony biszkopt. Po ostudzeniu, na wierzch kładziemy truskawki i na koniec zalewamy lekko tężejącą galaretką. Po kilku godzinach w lodówce, ciasto z truskawkami jest gotowe do jedzenia.

PRZEPIS NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI. SZYBKI PRZEPIS NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany