Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co jeszcze można zrobić z herbatą? Lody, placuszki, ciasteczka [PRZEPIS]

(MR)
Herbata kojarzy się głownie z aromatycznym napojem. A tymczasem stanowi ona doskonałą bazę do deserów, np. lodów. Zaparzoną herbatę, np. czarną, cejlońską, ostudzić, a następnie zblendować z truskawkami. Masę wlać do foremek do lodów i włożyć do zamrażalnika, mrozić ok. 3 godzin.

Herbaciane ciastka to doskonały słodki dodatek do popołudniowej herbaty. Masło wymieszać z cukrem, jajkiem i skórką pomarańczową. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i herbatę wyjętą z torebek. Wszystko dokładnie wymieszać i rozwałkować. Wyciąć ciastka i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 150 st. C piekarniku około 15 minut.

Pancakes, czyli placuszki, to coraz popularniejszy deser. Mleko podgrzać w rondelku z anyżem, goździkami i cynamonem. Gotować przez 3 minuty, ciągle mieszając. Dodać herbatę i parzyć ją przez 5 minut. Odcedzić napar, dodać do niego miód. Mąkę połączyć z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać napar z mlekiem, masło i jajka. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 15 minut, aby ciasto wyrosło. Smażyć na patelni. Podawać czyste lub z ulubionymi owocami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany