ExpressIlustrowany.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Menu
Jak zrobić pyszną, chrupiącą pizzę. Domowa pizza [SPRAWDZONY...

ab

2018-02-09 13:57

2018-02-09 13:56

6 Komentarzy
Dodaj komentarz

Jak zrobić pyszną, chrupiącą pizzę. Domowa pizza [SPRAWDZONY PRZEPIS, zdjęcia]

ab

2018-02-09 13:57

Na pizzę najczęściej wybieramy się do pizzerii, bo tam wydaje się być najsmaczniejsza. My jednak chcemy podzielić się z Wami przepisem na pyszną, chrupiącą domową pizzę. Jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecamy i życzymy smacznego. Sekretem dobrej pizzy jest oczywiście ciasto, składniki na niej to indywidualny wybór.
  • Ciasto na pizzę smarujemy sosem pomidorowym
  • Ciasto na pizzę posmarowaną sosem pomidorowym, posypujemy serem źółtym
  • Wykładamy na pizżę uduszone pieczarki
  • Na pieczarki wykładamy ulubione wędliny
  • Następnie kładziemy ulubione warzywa
  • Posypujemy jeszcze raz wszystko serem źółtym
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
  • Pizza gotowa! Życzymy smacznego!
Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka


Składniki na pizzę:
  • 0,7 kg pieczarek (masło do duszenia)
  • 1 cebula
  • szynka lub inne wędliny (salami, kabanosy, wedle uznania)
  • papryka czerwona, żółta, zielona (będzie kolorowo)
  • ser żółty
  • oregano
  • Jak ktoś lubi, to ananasy, warzywa, pomidory, oliwki, brokuły, owoce morza (każdy kładzie na pizzę, co lubi)


Sos pomidorowy:
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki oregano



Sos czosnkowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 3 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • szczypta pieprzu i soli do smaku


Sposób przygotowania:
Zacznijmy od przygotowania ciasta. Drożdże rozpuszczamy w oliwie, unikniemy wtedy grudek. Z podanych składników wyrabiamy w misce ciasto. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy na stolnicy lub blacie, zagniatamy na gładką, elastyczną masę. Jeśli jest za rzadkie, podsypujemy mąką.

Ciasto wyrabiamy około 10 minut, tak aby dostało się tam jak najwięcej pęcherzyków powietrza i było elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia pod przykryciem.

Gdy ciasto już wyrośnie, rozwałkowujemy je tak, aby pokryło dużą blachę. Blachę smarujemy odrobiną oliwy i przekładamy ostrożnie ciasto, by się nie porwało. Następnie nakłuwamy kilkanaście razy widelcem i odstawiamy jeszcze na 10-15 minut aby ponownie wyrosło.

W tym czasie kroimy w kosteczkę pieczarki i cebulkę i dusimy na maśle na patelni, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie wędliny kroimy na nieduże kawałki, a warzywa w drobną kostkę. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, sosem pomidorowym własnej roboty, przetartymi pomidorami lub keczupem (wedle uznania) i posypujemy oregano i bazylią.

Na sos pomidorowy nakładamy uduszone pieczarki, pokrojone wędliny i dowolne warzywa. Na końcu posypujemy pizzę obficie serem żółtym.

Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 st. C (grzałka górna i dolna), najlepiej na środkową półkę – dzięki temu grube ciasto dobrze się upiecze zanim ser na górze zacznie się przypalać.

Pieczenie pizzy powinno trwać 20-25 minut, a czasem nawet i 30 minut (to zależy od piekarnika). Gotowa pizza powinna mieć ciasto zrumienione na złoty kolor i rozpuszczony ser. Nie zaszkodzi sprawdzić poziomu upieczenia ciasta za pomocą patyczka.

SMACZNEGO!


WALENTYNKI 2018, WIERSZYKI NA WALENTYNKI, MIŁOSNE WIERSZYKI, SMSY DLA ZAKOCHANYCH, WIERSZYKI DLA ZAKOCHANYCH

WALENTYNKI 2018. Top 10 pomysłów na walentynkowy prezent

Wierszyki na walentynki 2018

Ostatki 2018. Kiedy koniec karnawału?

Przepis na faworki

POGODA NA TRZY DNI FILM

Czytaj treści premium w Expressie Ilustrowanym Plus

Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

Komentarze

(6)
Sortuj komentarze: zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

marianek

0 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

marianek (gość)  •

już zmądrzałem i nie będę pisał głupot. przepraszam.

odpowiedzi (0)

skomentuj

czemu zly rzpepis?

+1 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

xyz (gość)  •

Nie rozumiem co macie do przepisu... A co do grubego ciasta moze akurat autor zdjęć lubi pizze na grubym cieście.
Zamiast jechać po tym jak to nie lubicie grubego ciasta to moze pomyślcie, że i tak to sami robicie.. wiec mozęcie ciasto rozrobić nawet na 3mm grubosci a nie na centyemtr/dwa jak na zdjęciu.. Czasami nie rozumiem ludzi...

Zreszta pamietajmy - im wiecej skąłdników tym pizza cięższa więc musi być grubsze ciasto bo trójkacik pizzy gdy go podniesiemy nie powinien się uginać pod ciężarem dodatków a byc ciagle prosty. Wiec jak ktoś nawali na pizze kilogram pieczarek, pol kilo wędlin/miesa i mase sera to ciasto nie mozę mieć grubości kartki papieru bo wszystko pięknie z tego zleci ;)

odpowiedzi (0)

skomentuj

oczywiście ciasto

+1 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

zielińscy (gość)  •

przepis na -więcej ciasta i mniej dodatków / bo tanio/ od cioci kloci dziękujemy nie skorzystamy

odpowiedzi (0)

skomentuj

bleeeee

+3 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

CLEO (gość)  •

Nie lubię pizzy na grubym cieście...dziękuję, postoję...

odpowiedzi (0)

skomentuj

marianek

+5 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

marianek (gość)  •

limanka kupuje pizze na mecie

odpowiedzi (0)

skomentuj

jakaś kpina ten przepis

+2 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

... (gość)  •

przecież to jakaś kpina ten przepis...

odpowiedzi (0)

skomentuj