Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g drożdży
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
Składniki na pizzę:
- 0,7 kg pieczarek (masło do duszenia)
- 1 cebula
- szynka lub inne wędliny (salami, kabanosy, wedle uznania)
- papryka czerwona, żółta, zielona (będzie kolorowo)
- ser żółty
- oregano
- Jak ktoś lubi, to ananasy, warzywa, pomidory, oliwki, brokuły, owoce morza (każdy kładzie na pizzę, co lubi)
Sos pomidorowy:
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki bazylii
- pół łyżeczki oregano
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
- 3 ząbki zmiażdżonego czosnku
- szczypta pieprzu i soli do smaku
Sposób przygotowania:**Zacznijmy od przygotowania ciasta. Drożdże rozpuszczamy w oliwie, unikniemy wtedy grudek. Z podanych składników wyrabiamy w misce ciasto. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy na stolnicy lub blacie, zagniatamy na gładką, elastyczną masę. Jeśli jest za rzadkie, podsypujemy mąką.
Ciasto wyrabiamy około 10 minut, tak aby dostało się tam jak najwięcej pęcherzyków powietrza i było elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia pod przykryciem.
Gdy ciasto już wyrośnie, rozwałkowujemy je tak, aby pokryło dużą blachę. Blachę smarujemy odrobiną oliwy i przekładamy ostrożnie ciasto, by się nie porwało. Następnie nakłuwamy kilkanaście razy widelcem i odstawiamy jeszcze na 10-15 minut aby ponownie wyrosło.
W tym czasie kroimy w kosteczkę pieczarki i cebulkę i dusimy na maśle na patelni, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie wędliny kroimy na nieduże kawałki, a warzywa w drobną kostkę. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, sosem pomidorowym własnej roboty, przetartymi pomidorami lub keczupem (wedle uznania) i posypujemy oregano i bazylią.
Na sos pomidorowy nakładamy uduszone pieczarki, pokrojone wędliny i dowolne warzywa. Na końcu posypujemy pizzę obficie serem żółtym.
Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 st. C (grzałka górna i dolna), najlepiej na środkową półkę – dzięki temu grube ciasto dobrze się upiecze zanim ser na górze zacznie się przypalać.
Pieczenie pizzy powinno trwać 20-25 minut, a czasem nawet i 30 minut (to zależy od piekarnika). Gotowa pizza powinna mieć ciasto zrumienione na złoty kolor i rozpuszczony ser. Nie zaszkodzi sprawdzić poziomu upieczenia ciasta za pomocą patyczka.
SMACZNEGO!
Ostatki 2018. Kiedy koniec karnawału?
[POGODA NA TRZY DNI FILM
](http://www.expressilustrowany.pl/ "POGODA NA TRZY DNI FILM
Materiał oryginalny: Jak zrobić pyszną, chrupiącą pizzę. Domowa pizza [SPRAWDZONY PRZEPIS, zdjęcia] - Express Ilustrowany
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.