Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Klepiskowy pieróg z kapustą kiszoną, szynką i grzybami [PRZEPIS]

Liliana Bogusiak-Jóźwiak
mat. pras.
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

* Tradycyjny przepis z kuchni Mazowsza
* Na bazie ciasta drożdżowego z kapustą kiszoną, szynką i grzybami.

Składniki:

* Szynka z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella 200g

* mąka pszenna 350g

* drożdże 30g

* letnia woda 1 szklanka

* kapusta kiszona 1kg

* podgrzybek suszony 40g

* cebula 3 średnie szt.

* olej 3 łyżki

* masło 1 łyżka

* sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek do smaku

* olej do smażenia pierogów

Wykonanie:

Z mąki, drożdży i wody zarobić klasyczne ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.

Kapustę kiszoną ugotować w małej ilości wody do miękkości i odsączyć. Dodać ugotowane, pokrojone w paseczki grzyby. Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paseczki Szynkę z Kociewskiej Spiżarni podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Dodać wszystkie składniki do kapusty i doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie wyrobić, rozwałkować i uformować placki wielkości deserowego talerzyka. Na placki nałożyć farsz i skleić pierogi. Usmażyć na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor i odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z pokrojoną w paseczki i podsmażoną szynką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany