Wytrwali mogą zrobić pesto samodzielnie
Składniki:
* zielone pesto (można kupić gotowe lub zrobić samemu - zmiksować listki świeżej bazylii, oliwę, zmielone orzeszki pini, czosnek, parmezan, dodać sól)
* makaron razowy
* parmezan
* natka pietruszki
* czarne oliwki
* pomidor
* oliwa
Wykonanie:
Pomidora pokroić na drobną kostkę. Oliwki - według życzenia, możemy dodać w całości (po wydrążeniu pestki). Drobno siekamy natkę pietruszki.
W osolonej wodzie gotujemy
makaron. Po ugotowaniu odcedzamy. W tym czasie w garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Dodajemy pomidora, chwilę smażymy i wrzucamy oliwki. Następnie wsypujemy ugotowany makaron i wyłączamy palnik. Na koniec główny składnik, czyli pesto oraz natka pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Danie jest gotowe. Teraz wystarczy wyłożyć makaron z pesto na talerz. Smak podkreśli starty parmezan, którym posypujemy potrawę. Zamiast zielonego pesto, możemy dodać np. czerwone.
x
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?