ExpressIlustrowany.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Menu
Pamiętacie smak szynki sprzed lat? Podajemy kilka...

ei24

2018-03-29 17:54

2018-03-29 18:53

12 Komentarzy
Dodaj komentarz

Pamiętacie smak szynki sprzed lat? Podajemy kilka sprawdzonych rad, jak ją przygotować. Jak przyrządzić szynkę? Podpowiadamy

ei24

2018-03-29 17:54

Tak jak nie ma balu bez tańca, tak nie ma przyjęcia bez szynki.
1/4
Opis: Jeśli chcemy, by szynka była soczysta, trzeba gotować ją ściśle według przepisu. Przed gotowaniem szynkę obmywa się w wodzie i wkłada na 2 – 3 godziny do zimnej wody. Jeśli jest bardzo słona, trzeba moczyć ją dłużej. Następnie wkłada się ją do wrzącego wywaru z pora, cebuli, 3 pietruszek, 2 – 3 marchwi, połowy selera, listka laurowego, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
Szynkę gotuje się pod przykryciem na małym ogniu.

Więcej informacji - kliknij kolejną fotkę
Przejdź do galerii
Smak kupowanej w sklepie szynki zależy przede wszystkim od tego, czy jest robiona tradycyjnie z czystego mięsa, czy tzw. wysoko wydajna. Wysoko wydajną nazywamy szynkę, w której mięso jest rozcieńczone w dużej ilości wody i do jej produkcji używa się wielu różnych dodatków smakowych.

Za najważniejszą i najznakomitszą na polskich stołach uważana jest tradycyjna szynka wędzona. Ma niezapomniany smak i jest swoistym symbolem dobrobytu.
Prawdziwi znawcy jedzenia twierdzą, że ten wyjątkowy smak zachowuje jedynie ta ugotowana w domu, chociaż przygotowanie jej wymaga nieco zachodu. Taką uwędzoną, ale surową szynkę możemy bez problemu kupić w prywatnych sklepach lub na rynku.

WIĘCEJ INFORMACJI - KLIKNIJ NA GALERIĘ ZDJĘĆ




POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
























Pogoda na piątek:

Komentarze

(12)
Sortuj komentarze: zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

szczyki bez pierdyki to jaki

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

biala kielbasa 1kg / 3,87 pln i smakuje (gość)  •

wesele bez muzyki . Prawda jest taka ,ze za Komuny to sie szynke jadlo raz do roku i smakowala wybornie a w stanie wojennym same zapachy z wielkanocnej kuchni oszalamialy zmysly smaku i zapachu

odpowiedzi (0)

skomentuj

co wy wiecei

+2 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

co wy wiecie (gość)  •

Co wy wiecie o wędzeniu , jak materiał który kupujecie do wędzenia jest już niedobry na starcie to te wasze wędzonki są na poziomie grota , pamso czy innej sztucznej podróby . Dlatego polecam wędzić jak wielkie firmy masowe jak już macie oszukaną szynkę pędzel farby spożywcze i macie wędzone .

odpowiedzi (0)

skomentuj

spa

+4 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

ads (gość)  •

12 godzin?? co najmniej?? co ty masz 5 stopni w tym wedzaku? ja wedze 5-6 godzin przy 80 stopniach i nawet nie trzeba parzyc...

odpowiedzi (0)

skomentuj

spa

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

ads (gość)  •

12 godzin?? co najmniej?? co ty masz 5 stopni w tym wedzaku? ja wedze 5-6 godzin przy 80 stopniach i nawet nie trzeba parzyc...

odpowiedzi (0)

skomentuj

syf

+4 / -3

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

asw (gość)  •

dzisiejsze szynki to syf z mareketu trutka na szczury ochyda!

odpowiedzi (0)

skomentuj

stary sposob wytwarzania szynki

+2 / -6

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

dzof (gość)  •

szynka wieprzowa , mieso moczymy w zimnej wodzie w temperaturze 4stopni 12 godzin szynka powinna mieć wage 1.30 kg ,zalewa 5l wody dodajemy czosnek rozgnieciony, jalowiec ziele ang, liscie laurowe , pieprz normalny i ziolowy , mieszanke ziol do wedzenia szynki lub peklowania, zagotowujemy wode z przyprawami po ostygnięciu dodajemy grubo sol i saletrę szprycujemy szynki to zalewo i wkladamy do zalewy żeby się zapeklowaly 5-7 dni po peklowaniu szynki obsuszamy po tym lekko nacieramy szynki przyprawo ziolowo do peklowania lub wdzenia sznurujemy szynki i wedzimy na zimno olszyno i czeresnio dodajoc galozki jałowca pod koniec wedzenia 4-6 godz wedzenia ,po wedzeniu parzymy szynki 75- 80 stopni po spazeniu na chwile szynki zanuzamy do lodowatej wody wyjmujemy i gotowe .

odpowiedzi (0)

skomentuj

Co za bzdury!

+11 / -4

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Zbych (gość)  •

Wpadłem na ten artykuł przypadkiem, i aż mnie przeraziło to co tu jest napisane. Jeśli ktokolwiek przeczytał te dyrdymały, to niech o nich zapomni dla własnego dobra.

Proces marynowania oraz wędzenia jest znacznie bardziej złożony niż podanie tylko czasu w jakim szynka przebywa w wędzarni.
Dlatego też nie będę się o tym rozpisywał.

Podam tylko kilka faktów dla ludzi którzy chcieliby z szynczki wędzonej surowej (kupionej w sklepie) zrobić sobie szynkę parzoną. Przede wszystkim szynki nigdy nie gotujemy, lecz parzymy. Jeśli chcemy to zrobić dobrze, to musimy użyć termometru. Woda lub wywar z przyprawami (to w czym parzymy szynkę zależy od efektu smakowego jaki chcemy osiągnąć) należy podgrzać do temperatury 75'C - 80'C i utrzymywać taką temperaturę przez cały czas. Długość parzenia zależy od grubości szynki, a nie od jej wagi. przeliczamy to mniej więcej w takim systemie 10minut na 1cm, czyli szyneczkę o średnicy 11cm parzymy około 110 minut. Lecz do prawidłowej oceny stanu sparzenia najlepiej użyć termometru z sondą wbitą tak aby czujnik znajdował się w samym środku mięsa. odpowiednia temperatura szynki w środku to 65'C - 68'C.

odpowiedzi (0)

skomentuj

tyruł

+1 / -18

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Luiza (gość)  •

Jasne, że pamiętamy :) lubię szyneczkę praktycznie w każdym sklepie można kupić dobrą, Ja mam blisko Carrefoura, wiec tam kupuję, producent Henryk Kania z tego, co pamiętam. Smakuje właśnie jak w dzieciństwie:)

skomentuj

Szynka z Carrefoura

+5 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Zdenk (gość)  •

Uuuuuu, widzę że koleżanka Luiza lubi pieścić swoje podniebienie "prawdziwymi rarytasami".

odpowiedzi (0)

skomentuj

G....

+9 / -3

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Zintek (gość)  •

Henryk Kania powiadasz? Gorsze g.... trudno znaleźć...

odpowiedzi (0)

skomentuj

Nie rozumiem

+1 / -3

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Romek (gość)  •

Wędzimy, gotujemy czy moczymy (i w czym?)? Te rady to chyba Jacuś pisał.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Szynka

+6 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Ewa (gość)  •

A kto wédzi 12 godzin to bezsens chyba że bez gotowania to owszem.

odpowiedzi (0)

skomentuj