Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym [PRZEPIS]

lb
P wystudzeniu pierogi można podsmażyć na maśle.
P wystudzeniu pierogi można podsmażyć na maśle. mat.pras.
Na jesienną walkę z chłodem proponujemy przepis na pyszne pierogi z pieczarkami i serem żółtym.

Klasyczne danie smakujące wszystkim


Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanka letniej wody 2 łyżki olej.

Składniki na farsz:

200 g sera żółtego Alda-mer MSM Mońki kilogram pieczarek 3 średnie cebule 3 łyżki oleju 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz czarny.

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać starte na grubym oczku pieczarki i chwilę poddusić, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodać masło, bułkę tartą, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Gdy farsz ostygnie dodać pokrojony w kostkę ser żółty. Do przesianej mąki dodać olej i powoli wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę. Podzielić na porcje, rozwałkować i wykroić krążki. Do każdego nałożyć farsz i ulepić pierogi. Wrzucić go do wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 3 min. od wypłynięcia. .

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany