Klasyczne danie smakujące wszystkim
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanka letniej wody 2 łyżki olej.
Składniki na farsz:
200 g sera żółtego Alda-mer MSM Mońki kilogram pieczarek 3 średnie cebule 3 łyżki oleju 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz czarny.
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać starte na grubym oczku pieczarki i chwilę poddusić, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodać masło, bułkę tartą, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Gdy farsz ostygnie dodać pokrojony w kostkę ser żółty. Do przesianej mąki dodać olej i powoli wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę. Podzielić na porcje, rozwałkować i wykroić krążki. Do każdego nałożyć farsz i ulepić pierogi. Wrzucić go do wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 3 min. od wypłynięcia. .
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"