Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pizza z kalafiora z tuńczykiem. Bezglutenowe smaczne i urozmaicone danie [PRZEPIS]

(opr. MJ)
mat. pras.
Dzisiaj proponujemy na obiad albo wczesną kolację pizzę fit. Fit dlatego, że ciasto nie jest drożdżowe, tylko zdrowe, z kalafiora. Pizza doskonała jest też dla osób, które nie tolerują glutenu. Łatwo ją zrobić i jest pyszna. Spróbujcie!

Składniki na pizzę: 1 duży kalafior, 2 jajka, 100 g startego parmezanu, 2 łyżeczki oregano, sól morska lub himalajska.

Sos: 500 ml passaty, 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżka oliwy z oliwek, przyprawy: sól morska lub himalajska, świeżo mielony pieprz.

Dodatki: 2 łyżki kaparów, 100 g tuńczyka świeżego lub mrożonego, 2 pomidory, 1 mała czerwona cebula, parmezan, świeża bazylia, oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Kalafiora zmiksuj lub zblenduj. Przełóż do garnka i wlej wodę (aby lekko przykryć mus kalafiorowy). Gotuj kalafiora przez 10 minut. Na garnku połóż sitko. Na nim ułóż gazę i wylej mus kalafiorowy. Pozostaw tak do przestygnięcia, a potem dokładnie odciśnij wodę z kalafiora. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, dodaj passatę i zioła. Duś, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Na koniec dopraw go solą i pieprzem. Przełóż kalafior do miski, dodaj jajka, parmezan, oregano, szczyptę soli i wymieszaj. Formę do pizzy (30 cm) wysmaruj olejem. Wytnij koło z papieru do pieczenia wielkości formy. Przełóż papier do foremki. Wyłóż pulpę kalafiorową. Piecz z dodatkami w 200°C przez 25-30 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany