Proste, ale pyszne sezonowe danie na obiad lub kolację
Składniki na pyzy:
2 cebule 3 kg ziemniaków 3 łyżki olej sól.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy. 1/3 ziemniaków gotujemy ok. 20-25 minut. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Resztę ziemniaków ścieramy na tarce. Odciskamy sok, a pozostałą skrobię mieszamy z ziemniakami. Gotowane ziemniaki mieszamy z surowymi na jednolitą masę. Formujemy pyzy i gotujemy w osolonym wrzątku z olejem ok. 20 minut. Okraszamy cebulką uprzednio pokrojoną w kostkę i usmażoną.
Składniki na sos
40 dag kurek 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki duża cebula 3 łyżki masła 1/2 pojemniczka (25 dag) śmietany 12% sól i pieprz mielony. Przygotowanie:
Dokładnie oczyść grzyby, opłucz i osącz, większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojoną w plasterki cebulę zeszklij na maśle, dodaj kurki, posiekaj drobno pietruszkę i ok. ¾ dodaj do kurek, resztę natki zostaw do przyozdobienia gotowego dania. Duś całość ok. 20 min. na średnim ogniu tak, by sos mógł odparować, dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. Polej gorące pyzy sosem i posyp resztą natki.
ZOBACZ FILM - tekst samochodu kia picanto
WNIOSKI 500 PLUS Od 1 sierpnia rusza przyjmowanie wniosków po zasiłek 500+ DOKUMENTY
Najnowsze wiadomości w sprawie śmierci Magdaleny Żuk
Jak odróżnić muchomora i kanię
NOWY WNIOSEK 500 + [DOKUMENTY] 500 PLUS ZMIANY, CO SIĘ ZMIENI
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?