Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyzy ziemniaczane w sosie kurkowym [PRZEPIS]

(LB)
Do przygotowania sosu możemy wykorzystać świeże lub mrożone kurki.
Do przygotowania sosu możemy wykorzystać świeże lub mrożone kurki. mat. pras.
To przepis na tradycyjne polskie danie, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa.

Proste, ale pyszne sezonowe danie na obiad lub kolację


Składniki na pyzy:

2 cebule 3 kg ziemniaków 3 łyżki olej sól.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy. 1/3 ziemniaków gotujemy ok. 20-25 minut. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Resztę ziemniaków ścieramy na tarce. Odciskamy sok, a pozostałą skrobię mieszamy z ziemniakami. Gotowane ziemniaki mieszamy z surowymi na jednolitą masę. Formujemy pyzy i gotujemy w osolonym wrzątku z olejem ok. 20 minut. Okraszamy cebulką uprzednio pokrojoną w kostkę i usmażoną.

Składniki na sos

40 dag kurek 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki duża cebula 3 łyżki masła 1/2 pojemniczka (25 dag) śmietany 12% sól i pieprz mielony. Przygotowanie:

Dokładnie oczyść grzyby, opłucz i osącz, większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojoną w plasterki cebulę zeszklij na maśle, dodaj kurki, posiekaj drobno pietruszkę i ok. ¾ dodaj do kurek, resztę natki zostaw do przyozdobienia gotowego dania. Duś całość ok. 20 min. na średnim ogniu tak, by sos mógł odparować, dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. Polej gorące pyzy sosem i posyp resztą natki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany