Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka Waldorf - z Nowego Jorku [PRZEPIS]

mr
Sałatkę można serwować w pucharkach.
Sałatkę można serwować w pucharkach. materiały prasowe
Nowojorska sałatka Waldorf została wymyślona pod koniec XIX wieku. Przypisuje się ją Oscarowi Tschirky, kierownikowi sali hotelu Waldorf. Przepis na sałatkę z jabłek i selera zamieścił później w swojej książce kucharskiej. Powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe weszły do przepisu nowojorskiej sałatki. Przepis wymyślił kierownik sali hotelu

Składniki:

* 2 jabłka

* 1 mały seler (do 150 g)

* 50 g rodzynek bursztynowych

* 2 garści rukoli

* 1 cebula dymka

* 100 g orzechów włoskich

* Pieprz, sól

Sos:

* 2 łyżki jogurtu naturalnego

* sok wyciśnięty z połowy cytryny

* 3 łyżki majonezu

Wykonanie:

Obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Owoc zmieszać z sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiał. Seler na kilka sekund zanurzy ć we wrzącej wodzie, potem wyjąć i pokroić go w słupki. Następnie umyć dymkę i drobno posiekać. Włożyć do pucharka rukolę, seler, jabłka i dymkę. Wymieszać składniki. Oprószyć solą i pieprzem.

Przygotować sos: jogurt naturalny dodać do majonezu, polać sałatkę i wymieszać. Posypać rodzynkami i orzechami włoskimi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany