Maniok przypomina gruby korzeń. Jest to bulwa, która zawiera lekkostrawne węglowodany i pełni taką samą rolę jak w naszym kraju ziemniaki, we Włoszech makaron. Do doskonały, tani dodatek do potraw, uznawany za warzywo biednych ludzi, który dodaje potrawie kaloryczności, a człowiekowi energii do życia.
Jest to tani składnik wielu potraw, szczególnie wśród osób najuboższych. W Polsce jest produktem ekskluzywnym więc za kilogram trzeba zapłacić co najmniej 10 zł. Tam, gdzie jest tani i powszechnie dostępny służy do produkcji deserów i zapiekanek oraz zup. Maniok jada się po obróbce termicznej w formie kawałków, puree lub mąki, na bazie której przygotowuje się chleb, ciasto lub placki.
Pierwsze wzmianki o manioku pochodzą sprzed 10 tysięcy lat. Jego stolicą jest Brazylia.
Zobacz też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?