Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tajska zupa Tom Yum. Jak zrobić? [Dobry PRZEPIS]

mj
Tajska zupa Tom Yum
Tajska zupa Tom Yum
Szefowa Stacji Street Food Laura Reszpondek jest pasjonatką kuchni, wszystkiego w niej uczyła się samodzielnie - próbując, poznając, poszukując i podróżując. Zaczęła kilka lat temu od food trucka, dzięki któremu stworzyła markę Papuvege. Właśnie tam serwowała swoim klientom pierwsze dania fast foodowe bezmięsne. Niejeden mięsożerca nabierał się na jej burgery.

Potrafi wyczarować kotlety m.in. z marchewki czy zielonej soczewicy, które w smaku do złudzenia przypominają tradycyjne z mięsa. W Stacji Street Food bogate menu jest stworzone w oparciu o idee vege. Każda z pozycji w karcie ma swój bezmięsny odpowiednik. Królują tu burgery oraz kuchnia tajska, której Laura jest wielką entuzjastką.

Była w Tajlandii, kosztowała tamtejszych potraw i teraz stara się, aby przygotowywane przez nią dania w restauracji jak najwierniej oddawały ich autentyczny smak. Dlatego też dba i o to, by do ich przyrządzania mieć oryginalne produkty. W tutejszej spiżarni nie może więc zabraknąć np. indyjskiego tamaryndowca czy liści kafiru. Można tu też spróbować tajskiej mrożonej herbaty zielonej oraz napojów na bazie wody kokosowej.

Restauracja jest czynna od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty - do północy.

Składniki i sposób przygotowania tajskiej zupy Tom Yum
Bulion

  • 100 g trawy cytrynowej
  • 100 g galangalu (tajskiego imbiru)
  • 10 szt. liści kafiru
  • pancerze z 0,5 kg krewetek
  • 2 l wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki gotujemy w wodzie 30-40 minut, a następnie przecedzamy.

Tajska zupa Tom Yum

Do czystego bulionu dodajemy:

  • 250 g krojonych boczniaków
  • 2 cebule pokrojone w półplasterki
  • 2 pomid

ory pokrojone w kostkę

Gotujemy 10 minut aż zmiękną. Następnie dodajemy:

  • 1 kostkę cukru palmowego
  • 12 łyżek sosu rybnego
  • 12 łyżek soku z limonki
  • 3-4 łyżki z

agęszczonego niesłodzonego mleka.

Ramen

Ugotowany makaron pszenny ramen 200 g zalewamy przygotowaną zupą Tom Yum, a następnie wrzucamy:

  • połówki pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki prażonego sezamu,
  • posiekany szczypiorek
  • przekro

jone na pół jajko japońskie ajitsuke.

Ono wymaga wcześniejszego przygotowania: gotujemy je 6 minut tak, aby było półmiękkie. Obrane ze skorupki szybko schładzamy i marynujemy 12 godzin w sake, mirin, sosie sojowym i brązowym cukrze (w propocjach po pół szklanki).

Podajemy z ćwiartkami limonki.

UCHO PREZESA 24. NOWY ODCINEK ZA DARMO NA YOUTUBE

Pogoda na koniec października niespokojna. Zima coraz bliżej Polski. Kiedy spadnie śnieg w Polsce?

UCHO PREZESA 23 ZA DARMO YOUTUBE UCHO PREZESA 23 ONLINE
Kiedy spadnie pierwszy śnieg i kiedy chwyci mróz? Zobacz, jaka czeka nas pogoda [PROGNOZA POGODY]

Prognoza pogody na czwartek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany