Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielokolorowa sałatka na upał! [PRZEPIS]

lb
Sałatkę na pół godziny przed podaniem wstawiamy do lodówki.

* Lekki warzywny posiłek na upalne dni
* Sałatka to lekkie danie, które idealnie sprawdza się, gdy temperatura na zewnątrz przekracza 20 stopni Celsjusza.

Składniki na sałatkę:

1 puszka papryki trójkolorowej, 1 puszka kukurydzy, pół słoika zielonych oliwek, zielona sałata.

Składniki na sos:

4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku, szczypta tymianku, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Odcedzamy kukurydzę i trójkolorową paprykę, a oliwki kroimy na połowę. Składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Do osobnego, mniejszego naczynia przelewamy jogurt naturalny, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz dodajemy majonez i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zawartość doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy, aż do powstania sosu, którym polewamy składniki w misce. Przed podaniem wkładamy na 30 minut do lodówki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany