Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowa i pożywna zupa z cieciorki [PRZEPIS]

mr
Cieciorkę docenia się na Bliskim Wschodzie i w krajach śródziemnomorskich.
Cieciorkę docenia się na Bliskim Wschodzie i w krajach śródziemnomorskich. mat pras.
Cieciorka nazywana też „grochem włoskim” jest niedoceniana i rzadko trafia do menu. A szkoda, bo dostarcza duże ilości składników odżywczych - żelazo, magnez, witaminy z grupy B. Warzywo to zawiera dużo błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi oraz kwasu linolowego wspomagającego pracę żołądka. Z cieciorki przyrządza się pasty, dipy, sałatki. Można ugotować z niej zupę.

* Włoski groch bogaty w żelazo i witaminy

Składniki:

* puszka cieciorki gotowanej puszka pomidorów w kawałkach

* cebula, kawałek pora

* ząbek czosnku

* kilka gałązek tymianku

* łyżka oleju

* sól, pieprz czarny ziarnisty

* 100 ml śmietany 18 proc.

* garść makaronu, np. penne.

Wykonanie:

Cebulę drobno posiekać, pora pokroić w półplasterki. Podsmażyć warzywa na patelni z dodatkiem oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory, całość dusić ok. 10 minut. Zagotować ok. 1 litra posolonej wody. Wsypać odcedzoną cieciorkę z puszki i zawartość patelni. Gotować ok. 9 minut. Odlać dwie chochelki zupy do osobnej miski, dodać śmietanę i blendować na gładką masę, wlać ją do garnka z zupą i gotować przez kilka minut. W osobnym garnku ugotować makaron. Zupę wlać na talerze, dodać ugotowany makaron i świeży tymianek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany