Grillowany filet z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i sosem koperkowym
Składniki:
- filet z kurczaka – 4 szt. po ok. 120 g
- pieczarki świeże – 10 średnich
- cebula – 1 średnia
- sól, pieprz do smaku
- świeży rozmaryn
- ziemniaki – 4 średnie
- olej – 2 łyżki
- sos koperkowy
Wykonanie:
filety z kurczaka doprawić solą i pieprzem, posmarować niewielką ilością oleju i zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni. Pod koniec grillowania dodać pieczarki i cebulę pokrojoną w półplasterki i małą gałązkę świeżego rozmarynu. Całość chwilkę przesmażyć, wymieszać, a następnie przykryć i poddusić 2 – 3 minuty na wolnym ogniu. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem koperkowym.
Ziemniaki pieczone: dokładnie umyte posmarować olejem i włożyć do piekarnika na ok. godzinę – temp. 200 st. C.
Szaszłyki z krewetek i warzyw z sosem czosnkowym
Składniki:
- krewetki surowe Black Tiger – 16 szt.
- papryka czerwona – 1 szt.
- papryka zielona – 1 szt.
- młoda cukinia – 1 szt.
- olej – 4 łyżki
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- sos sojowy – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – 1/2 łyżeczki
- sól do smaku
- sos czosnkowy
Wykonanie: krewetki obrać z pancerza, a warzywa pokroić w średniej wielkości cząstki. Olej wymieszać z papryką, sosem sojowym, sokiem z cytryny i posolić do smaku. Przygotowane warzywa i krewetki wysmarować powstałą marynatą i nadziać na patyczki do szaszłyków. Zgrillować z obu stron na ruszcie. Podawać z sosem czosnkowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?