I choć we współczesnej rzeczywistości ani karnawał, ani post nie wyglądają już tak jak dawniej – te dwa okresy dla wielu osób mają znaczenie nie tylko symboliczne.
W tradycji chrześcijańskiej Wielki Post oznacza czas pokuty, która przygotowuje wiernych do Świąt Wielkanocnych. W wielu łódzkich domach rezygnuje się ze z reguły obfitych, mięsnych dań i zastępuje je czymś lżejszym.
To zdrowy trend, bo pozwala w pewnym zakresie oczyścić organizm z toksyn. Większości osób taka dieta służy i pozwala nawet zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Na pewno więc wszystko razem sprzyja przedświątecznym, wiosennym korzystnym zmianom.
Zobacz przepisy na potrawy wielkopostne:
- Niegdyś tradycje związane z dietą postną były bardzo restrykcyjne – mówi Agata Wlazińska, nauczycielka praktycznej nauki zawodu w Zespole Szkół Gastronomicznych. - Absolutnym zakazem było spożywanie nie tylko mięsa, ale również produktów pochodzenia zwierzęcego, np. tłuszczu. Standardowymi posiłkami były placki ziemniaczane podawane w towarzystwie kwaśnej śmietany i duszonej cebulki, czy babka ziemniaczana, która do tej pory jest rarytasem kuchni podlaskiej.
Popularne były śledzie, podawane pod różnymi postaciami – w sałatce, tradycyjnie w oleju, pod pierzynką, czyli w śmietanie i smażone. Spożywana była także kapusta i potrawy w jej towarzystwie, m.in. pierogi oraz uszka z kapustą i grzybami, i wreszcie coś, co mogło przypominać tradycyjny polski obiad – kotlety jajeczne.
Dziś przygotowanie postnych dań może stać się ciekawym wyzwaniem. Stara tradycja się zaciera, a dzięki multimediom jesteśmy na bieżąco z trendami kulinarnymi. Promowana jest kuchnia wegetariańska i wegańska, dlatego nikomu nie sprawia problemu stworzenie bezmięsnego dnia, zgodnie z własnymi upodobaniami.
- Każdy ma w swojej kuchni nabiał, produkty zbożowe, warzywa czy owoce – zwraca uwagę Agata Wlazińska. - Aktualnie, traktujemy śledzie i owoce morza w bardziej wyrafinowany sposób niż dawniej. Możemy przygotować tatar ze świeżego śledzia na chrupiącej grzance, różnego rodzaju sałatki z dodatkami, takimi jak wędzony łosoś, tuńczyk czy rozmaite owoce morza. Dodajmy do tego twardy typ sera, np. cheddar, parmezan i mamy przepyszną sałatkę w niecodziennym stylu.
Nie wolna nam zapomnieć o jajkach – symbolu Wielkiej Nocy, ale i ważnym składniku codziennego menu każdej rodziny. Mało który artykuł spożywczy posiada tak bogatą ofertę mikro i makro elementów, a do tego tak uniwersalne zastosowanie w kuchni.
Jaja są niezastąpione do wypieków i deserów, możemy z nich zrobić wyjątkowe śniadanie, obiad i kolację. Aby urozmaicić ten pozornie banalny produkt, nadajmy mu oryginalności np. za pomocą farszu.
- Proponuję na okres postu jaja nadziewane pastą francuską z kawiorem, łososiem lub pastą awokado – zachęca Agata Wlazińska.
Na kolejnych kartach kilka przepisów (poleca ZSG Gastronomik)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ksiądz ze "Złotopolskich" wybrał sutannę, bo kochał się w mężczyźnie?!
- Porwała Mateuszka w "M jak Miłość". Nieznana historia Joanny Kasperskiej
- Aktorka Lena Góra prawie pokazała widowni obnażony dekolt! To działo się na scenie
- Maffashion i Michał mają wspólne plany po "TzG". To sporo mówi o ich relacji