Ucztowanie przy suto zastawionym stole, zaostrzające apetyt zapachy potraw, którym trudno się oprzeć i dużo czasu na jedzenie sprawiają, że układ pokarmowy wystawiony jest na ciężką próbę. W efekcie tych poczynań nietrudno o wzdęcia, niestrawność i zgagę.
Barszcz z uszkami, sernik, smażona ryba, makowiec, śledzik, kutia. W okresie Bożego Narodzenia układ pokarmowy nie ma lekko. Jeśli pokusa skosztowania świątecznych potraw jest silniejsza niż rozsądek, żołądek będzie musiał porządnie się napracować, a trawienie pokarmu potrwa znacznie dłużej.
Na kilka dni przed świętami warto przygotować swój układ pokarmowy. Pomoże w tym lekkostrawna, uzupełniona o probiotyki dieta, picie naparów z ziół oczyszczających organizm z toksyn, przyjmowanie błonnika. Wzdęciom i zaparciom sprzyjają tłuste potrawy, gazowane napoje, a nawet rozmawianie przy jedzeniu, bo połykamy więcej powietrza. Do świątecznych potraw warto użyć dużej ilości ziół i przypraw: kopru włoskiego, majeranlu, kminku. Nie pijmy w czasie jedzenia, bo rozcieńczamy soki trawienne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wiemy, kto wspiera Magdę Mołek w trudnych chwilach. Tak dyskretny przyjaciel to skarb
- Rodzina z "Nasz nowy dom" przeżyła lata gehenny. Wiemy, kto wyciągnął do nich dłoń
- Córka Ilony Ostrowskiej wdała się w mamę. Pójdzie w jej ślady i podbije Polskę? FOTO
- Maria z "Sanatorium" żyje jak królowa! Dziedziczkę fortuny zna cały Konstancin [FOTO]