W skrócie
Babka ucierana nie musi się kojarzyć jedynie ze świętami wielkanocnymi. W okresie bożonarodzeniowym polecam zrobić delikatną babkę piernikową. Za jej smak odpowiada połączenie roztopionego i przestudzonego masła z olejem. Znajoma gospodyni korzysta z mieszanki margaryny z masłem, którą ubija z cukrem na puszystą masę. Do babki piernikowej warto dodać własnoręcznie przygotowaną przyprawę do piernika. Kupując gotową mieszankę, zachęcam do wybierania tych bez dodatku mąki pszennej i cukru. Zobacz przepis na pyszną babkę piernikową na Boże Narodzenie.
Babka piernikowa – prosty przepis na święta
Liczba porcji: dla 4-8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g cukru trzcinowego,
- 125 g masła,
- 70 g oleju rzepakowego lub 125 g margaryny,
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 170 g mąki pszennej tortowej,
- 80 g mąki ziemniaczanej,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 5 jajek,
- 20 g przyprawy do piernika,
- 10 g kakao w proszku.
Jak zrobić babkę piernikową?
Sposób przygotowania:
- Na początku w garnku o grubym dnie roztopiłam masło z margaryną, cukrem trzcinowym, cukrem z prawdziwą wanilią i przyprawą do piernika. Jeśli nie używasz margaryny, to pomiń ją na tym etapie.
- Przestudzone masło z cukrem przelałam do misy robota kuchennego i ubijałam na puszystą masę.
- Powoli dodawałam po jednym jajku. Jeśli korzystasz z oleju zamiast margaryny, to dolej go w tym momencie.
- Masę jajeczno-maślaną ubijałam przez 5 minut. Do drugiej miski przesiałam mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao.
- Do powstałej masy dodawałam po łyżce mąki i ubijałam na niskich obrotach do połączenia składników.
- Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub odrobiną mąki. Ciasto na babkę piernikową przelałam do foremki.
- Babkę piernikową piekłam w piekarniku nagrzanym do 190° Celsjusza na środkowej półce z opcją grzania góra-dół bez termoobiegu. Można także piec babkę w 170° Celsjusza z termoobiegiem przez około 45 minut.
- Aby babka piernikowa była bardziej przypieczona, można ją piec przez kolejne 15 minut.
Sposób podania babki piernikowej
Domowa babka piernikowa znakomicie wygląda ozdobiona gęstą polewą czekoladową zrobioną na bazie śmietanki kremówki. Na wierzchu polewy można rozrzucić pokruszone kawałki orzechów laskowych albo orzechów włoskich. Gotowe ciasto można także posypać cukrem pudrem albo polać klasycznym lukrem cytrynowym.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak Ostrowska-Królikowska traktuje nieślubne dzieci. Nie każdego na to stać
- Ewa Farna chudnie w oczach! Wyciska z siebie siódme poty na sali treningowej
- Złote talerze, pięć sukienek, koncerty gwiazd. Ślub Rutkowskich będzie "na bogato"
- Skaldowie przestaną grać po śmierci Jacka Zielińskiego? Brat przekazał decyzję