Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restaurant Week - #FoodFeelsGood – 23 marca – 10 kwietnia 2022: Jedzenie, które koi i poprawia nastrój

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Już w środę, 23 marca br., rusza wiosenna edycja Restaurant Week. Tym razem szefowie kuchni serwować będą dania, które poprawią nam nastrój.

Trendy kulinarne 2022: Comfort Food - popraw nastrój jedzeniem!
Barszcz, rosół i babcine pierogi, pizza z podwójnym serem, lody - każdy ma choć jedną taką potrawę, która sprawia, że czujemy się odprężeni, a z każdym kolejnym kęsem rośnie w nas poziom zadowolenia. To właśnie jest comfort food. Dań w tym stylu będzie można spróbować podczas wiosennej edycji Restaurant Week w Łodzi. Rezerwacje trwają na stronie https://RestaurantWeek.pl/ lub w aplikacji https://app.rclb.pl

W cenie 59zł, na wszystkich gości czekać będzie 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic.

- Comfort food to dla mnie jedzenie, które naprawdę rozgrzewa moje zmysły, to potrawy, których akurat potrzebuję w tym konkretnym czasie. W chłodne dni lub w ciemne wieczory możemy mieć ochotę na coś gorącego i sycącego. Aby uzyskać pełne zadowolenie smakowe, połącz gładkie z ostrym, a kremowe z pikantnym - to moja dewiza. Jeśli pozwolisz swoim kubkom smakowym powiedzieć ci, co naprawdę lubią, a potem zamieszasz składnikami z odrobiną ostrożności i przenikliwości, jesteś na dobrej drodze do jedzenia które cię, ukoi i odżywi aż do lata za którym wszyscy tak tęsknimy! - mówi Michał Bartczak, Szef kuchni Ukryte Rzeki

Z kolei Przemysław Wieloch Szef Kuchni Restauracji Taki Pan Pstrąg dodaje: Comfort food, to mój codzienny styl gotowania, tradycja połączona z wspomnieniami smaków, które pamiętam z dzieciństwa, które kojarzą się z poczuciem bezpieczeństwa i sentymentalnymi czasami. Do tego dołączam oczywiście swoją wiedzę, doświadczenie jak i nowe techniki, ale bez przesady. To ma być zawsze dobre jedzenie na najlepszych składnikach z dbaniem o technikę wykonania.

Łódzcy szefowie kuchni wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań. Popis ich umiejętności i talentu zaskoczy, zachwyci, zadba o najlepsze kulinarne wspomnienia wielu gości oraz ich dobre samopoczucie.
W festiwalowym menu czeka m.in. golonka wieprzowa długo duszona w cydrze na purée z czerwonej fasoli z wędzonką, sałatą z kwaśną śmietaną i rzodkiewkami (Taki Pan Pstrąg), kulki mocy z komosy ryżowej z figami, pieczonym burakiem i purée dyniowo-migdałowym, emulsja szpinakowa & chipsy z jarmużu z nutą cytryny (Zielona restauracja wegańska i wegetariańska) czy gofry z gorzką czekoladą i cukrem perlistym podane z musem z leśnych owoców (Beka Bistro & Pub).

Festiwal w Łodzi i w całej Polsce
W Festiwalu weźmie udział aż 30 restauracji łódzkich, a w całym kraju - blisko 400 najlepszych lokali z 14 największych aglomeracji. Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.
W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne.

Jak zarezerwować miejsca w restauracji?
Miejsca w wybranej restauracji można rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/ lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
Termin Festiwalu: 23 marca – 10 kwietnia 2022

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany