1/13
Jak zdrowo i ciekawie podać rybę na Wigilię Świąt Bożego...
fot. gbh007/Getty Images

Ryba na Wigilię – zdrowe przepisy świąteczne na pyszne dania rybne

Jak zdrowo i ciekawie podać rybę na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia? Zobacz, jak pysznie przyrządzić karpia, śledzia, dorsza, pstrąga i łososia. Wypróbuj nasze przepisy.

2/13
1. Przygotuj filety z 6 surowych tuszek śledzia (powinny być...
fot. yatomo/123RF

Delikatny świeży śledź marynowany z ziołami

1. Przygotuj filety z 6 surowych tuszek śledzia (powinny być błyszczące, srebrne i mięsiste), umytych, osuszonych, pokrój je na mniejsze kawałki i oprósz solą.
2. Dodaj do 750 ml wrzątku po 250 ml wytrawnego białego wina i białego octu 10 proc., łyżkę cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 25 ziaren czarnego pieprzu, po 5 ziaren ziela angielskiego i goździków oraz 2 liście laurowe, a po zagotowaniu wrzuć plastry cebuli i podgrzewaj 5 min.
3. Ułóż w naczyniu śledzie, zalej osączoną wrzącą zalewą, naczynie zamknij, schłodź i odstaw pod do lodówki na min. dobę.
4. Podawaj śledzie z posiekanym świeżym szczypiorkiem i koperkiem.

3/13
1. Przygotuj bulion rybny: włóż do 2,5 litry wody 2 tuszki...
fot. Robert Wilczyński/Makrela Superdobra

Wykwintna zupa rybna z makreli

1. Przygotuj bulion rybny: włóż do 2,5 litry wody 2 tuszki makreli pokrojone w kawałki o boku ok. 5 cm (nie powinna mieć skrzeli), dodaj 6 suszonych grzybów, 3 obrane marchewki i 2 pietruszki, zieloną część pora, cebulę, pomidora, 3 ząbki czosnku, kawałek imbiru wielkości kciuka, pęczek natki pietruszki, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren czarnego pieprzu i 2 łyżeczki soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny, ostudź i przecedź.
2. Podsmaż w garnku na 3 łyżkach oliwy obrane i pokrojone w słupki warzywa: 2 marchewki, pietruszkę i kawałek selera oraz kostki cebuli, a gdy ta się zeszkli, wlej 1,5 l bulionu rybnego i gotuj 5 min.
3. Wrzuć do zupy 4 obrane ziemniaki w kostkach, gotuj 10-12 min, po czym dodaj posiekany pęczek natki pietruszki i 100 ml śmietanki UHT 30 proc. tł.
4. Gotuj całość na małym ogniu przez 3-4 min, dopraw solą i pieprzem, podawaj z kawałkami ryby z bulionu i w sumie 4 posiekanym ogórkami kiszonymi.

4/13
1. Wymieszaj po 0,5 kg obranych i pokrojonych ziemniaków...
fot. Robert Wilczyński/Makrela Superdobra

Makrela z piekarnika z ziemniakami i marchewką garam masala

1. Wymieszaj po 0,5 kg obranych i pokrojonych ziemniaków oraz marchewki w podłużnych ćwiartkach, dodając plasterki czerwonej cebuli, 3 łyżki oliwy, łyżkę przyprawy garam masala oraz sól i pieprz.
2. Wyłóż warzywa na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na 20 min.
3. W tym czasie natnij delikatnie nożem co kilka centymetrów 2 tuszki makreli (po 300 g), natrzyj 3 łyżkami oliwy, solą i pieprzem.
4. Po 20 min pieczenia ziemniaków połóż na wierzchu ryby i piecz ok. 20 min, udekoruj danie gałązkami rozmarynu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Ósmoklasiści po egzaminach, a maturzyści jeszcze w trakcie sesji ZOBACZ

Ósmoklasiści po egzaminach, a maturzyści jeszcze w trakcie sesji ZOBACZ

Najlżejsze krzesło świata - Oskar Zięta na festiwalu designu w Fuzji GALERIA

Najlżejsze krzesło świata - Oskar Zięta na festiwalu designu w Fuzji GALERIA

Mieszkańcy Kozin narzekają na remonty, ale ich efekty są już widoczne

Mieszkańcy Kozin narzekają na remonty, ale ich efekty są już widoczne

Zobacz również

Jesteś fanem Wiedźmina? Zobacz postacie sagi w polskiej wersji i z innych krajów

NOWE
Jesteś fanem Wiedźmina? Zobacz postacie sagi w polskiej wersji i z innych krajów

Mieszkańcy Kozin narzekają na remonty, ale ich efekty są już widoczne

Mieszkańcy Kozin narzekają na remonty, ale ich efekty są już widoczne