MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na truskawki i... uczulenia. Zobacz, co wtedy zrobić...

(ew)
Wysypka lub sensacje żołądkowe z podwyższoną temperaturą po zjedzeniu truskawek to objawy, z którymi zaczęli się zgłaszać łodzianie do łódzkich poradni i gabinetów lekarskich. Bardziej niebezpieczne, jeżeli chodzi o alergie, są truskawki importowane, gdyż są chemicznie zabezpieczone, aby przetrwały długą podróż.

– Zwykle pacjenci zgłaszają się ze swędzącymi czerwonymi plamkami na skórze lub pojedynczymi bąblami – mówi dr Lidia Klichowicz, lekarz rodzinny z poradni przy ul. Felińskiego.

– Zgłaszają się również osoby, u których po spożyciu truskawek występuje biegunka, wymioty i podwyższona temperatura – dodaje dr Agata Mirowska z poradni przyszpitalnej na Polesiu. – Wtedy choremu zaleca się środki regulujące pracę układu pokarmowego, a nawet antybiotyk.

Truskawki zawierają salicylany, które są związkami uczulającymi. Poza tym producenci stosują coraz więcej środków chemicznych do uprawy tych owoców. Alergicy powinni zrezygnować z jedzenia truskawek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany