Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

SKRZYDEŁKA NA OSTRO / MIODOWO - MUSZTARDOWE

bogdanprywat
Dobre na domową imprezę, grilla, obiad, kolację, śniadanie, do piwa.

Przepis na 10 osób.

Składniki:
skrzydełka z kurczaka 40szt

Przyprawy do skrzydełek ostrych:
zioła prowansalskie 1paczka
sól 1łyżka
papryka słodka mielona 2 paczki
papryka ostra mielona 1 paczka
czosnek granulowany 2 paczka

Sposób przygotowania:
Do garnka z odpowiednią ilością zimnej i lekko osolonej wody wkładamy oczyszczone i zawinięte na zakładkę skrzydełka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy max 3 minuty. Zestawiamy z ognia i zostawiamy na około 15 minut. Wyjmujemy i odsączamy skrzydełka. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy delikatnie, zostawiamy na 10 minut. Można smażyć na patelni do grillowania (ryflowanej), lub grillować. UWAGA, ; na patelnie nie lejemy oleju 10 litrów !!! Należy lekko posmarować pędzelkiem, lub ręcznikiem papierowym.

Przyprawy do skrzydełek musztardowo - miodowych:
miód 1 słoik 250g
musztarda 1 słoik 200g
ocet balsamiczny 2-3 łyżki
zioła prowansalskie 1/2 paczki

Sposób przygotowania:
;Do garnka z odpowiednią ilością zimnej i lekko osolonej wody wkładamy
oczyszczone i zawinięte na zakładkę skrzydełka. Doprowadzamy do wrzenia i
gotujemy max 3 minuty. Zestawiamy z ognia i zostawiamy na około 15
minut. Wyjmujemy i odsączamy skrzydełka. Dodajemy sos musztardowo - miodowy,
mieszamy delikatnie, zostawiamy na 10 minut. Można smażyć na patelni do
grillowania (ryflowanej), lub grillować. UWAGA, ; na patelnie nie lejemy
oleju 10 litrów !!! Należy lekko posmarować pędzelkiem, lub ręcznikiem
papierowym. UWAGA 2, w związku z tym, że w sosie jest miód, który zawiera cukier, trzeba smażyć z wyczuciem, ponieważ miód karmelizuje !!! NIGDY NIE UŻYWAĆ SZTUCZNEGO MIODU !!!!!!!!

Sos sposób przygotowania:
W misce łączymy składniki. Należy uzyskać doskonały balans między słodkim, ostrym, kwaśnym, słonym. Sos po spróbowaniu powinien mieć lekko musztardowy smak, z wyraźnie wyczuwalnym miodem, smak kwaśny powinien być wyczuwalny w tle. Sos zostawić na 15 minut, po tym czasie spróbować i skorygować smak. Z mojego doświadczenia wiem, że ten sos jest lepszy na drugi dzień.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany