MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Śliwki w boczku na ciepło lub na zimno [PRZEPIS]

ao
To nie jest  danie dla osób  będących  na diecie..
To nie jest danie dla osób będących na diecie..
Śliwki w boczku nie są wskazane dla osób dbających o linię, ale doskonale sprawdzą się jako ciepła lub zimna przystawka. Tłuste, ale pyszne danie

Składniki:

paczka suszonych śliwek kilka plastrów wędzonego boczku (1 na 1 śliwkę) kilka ziemniaków 3 łyżki musztardy 3 łyżki płynnego miodu cytryna oliwa czosnek.

Wykonanie:

Ziemniaki kroimy w plasterki, posypujemy solą do smaku i pieczemy w piekarniku ok. 45 min. Szybciej będzie, jeśli

wcześniej zostaną podgotowane i dopiero pokrojone. Każdą śliwkę owijamy plastrem boczku, wbijamy wykałaczkę, a na nią nadziewamy plasterek ziemniaka. Całość pieczemy w piekarniku (200 stopni) ok. 10 - 15 min.

W międzyczasie mieszamy musztardę, miód, dodajemy lekko podgrzaną oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość wedle gustu), doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, aby uzyskać słodko-kwaśny smak. Śliwki podajemy na zimno lub ciepło, konsumujemy maczając w sosie.

ZOBACZ TEŻ FILM Kajetan P. przewieziony do warszawskiej prokuratury (autorTVN24/x-news)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany