Tort słodko - kwaskowy, nowoczesny, o ciekawej przestrzennej formie oraz precyzyjnie dobranych smakach zdobył brązowy medal na Mistrzostwach Szkół Cukierniczych podczas tegorocznej edycji targów Expo Sweet w Warszawie. Wykonały go Emilia Staniaszek i Natalia Trojanowska z Zespołu Szkół Gastronomicznych pod kierunkiem nauczycielki Wiolety Witkowskiej. Sukces ma tym większą wagę, że szkoła nie kształci cukierników. Słodkości to pasja dziewczyn.
Temat: Leonardo da Vinci – malarz czy inżynier – okazał się dużym wyzwaniem. Trzeba było uruchomić wyobraźnię oraz wykazać się zdolnościami manualnymi oraz umiejętnościami sztuki cukierniczej. Natalia i Emilia zaprezentowały tort z musem sernikowym z mascarpone, przekładany masą z mirabelką oraz karmelową z mango. Spód był orzechowy. Kopie rysunków Leonarda nanoszone były na folię, a potem odbite na czekoladzie. Prócz medali drużyna przywiozła puchar oraz nagrodę pieniężną – 3 tys. zł.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?