Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

SOLANKA

bogdanprywat
Bardzo smaczna zupa z typu gulaszowych. Zupa wywodzi się z wiejskiej kuchni rosyjskiej.

Dla wygody przepis na 10 osób.

Składniki:
1. wieprzowina (łopatka b/k, golonka bez kości i skóry) ; ; ; ; ; ; 0,50kg
2. drób (udka bez kości) ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; 0,50kg
3. wołowina (antrykot, pręga) ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; 0,40kg
4. żołądki z kurczaka ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; 0,40kg
5. serca z kurczaka (jeżeli dacie radę to zjeść) ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; 0,40kg
6. wędlina (mogą być jakieś końcówki z lodówki) ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; 0,40kg
7. warzywa (ja używam mrożonych w formie pasków) ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; 0,50kg
8. oliwki zielone ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; 0,20kg (200g)
9. papryka czerwona ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; 2szt duże
10. ogórki kiszone ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; 3szt duże
11. kapary (obowiązkowe, nadają smak zupie) ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; 1 mały słoiczek
12. śmietana kwaśna i gęsta (minimum 18%) ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; 0,40ml
13. koncentrat pomidorowy ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; 1 łyżka

Przyprawy:
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
sól
oliwa

Do dzieła:

Mięso kroimy w cienkie paski, uważając aby pokroić w poprzek włókien. Wkładany do garnka z lekko nagrzaną oliwą (5-6 łyżek). Smażymy do uzyskania lekko podpieczonego wyglądu. Dodajemy żołądki, serduszka i zalewamy wodą, do 3/4 wysokości garnka. Przykrywamy i jak ktoś pali, to idzie na fajkę ; (PALENIE ZABIJA). Mięso gotujemy do miękkości. W tym czasie kroimy paprykę, ogórki kiszone, wędlinę w cienkie długie paseczki. Dodajemy warzywa i koncentrat pomidorowy, gotujemy ok 10minut. Po ugotowaniu dodajemy przyprawy wg gustu. Wrzucamy ogórki, paprykę, i wędlinę. Po 5 minutach dodajemy oliwki krojone na pół i kapary. (kapary można posiekać)
Śmietanę chłodzimy i lekko ubijamy (nie obowiązkowe)
Podajemy po uprzednim spróbowaniu i ostatecznym doprawieniu. ; ; OSTROŻNIE Z SOLĄ !!!!!!!!!!!!!
Zupa w smaku nie przypomina żadnej innej.
Dekorujemy kleksem ze śmietany.
;

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany