Przepis na sos pieczarkowy – krok po kroku
Składniki (na dwie porcje):
- 300 – 400 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 100 ml szklanki śmietanki 30% UHT
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
- Umyte i osuszone (np. papierowym ręcznikiem) pieczarki kroimy na cienkie plasterki (do 3 mm).
- Drobno posiekaną cebulę przysmażamy, mieszając, na maśle zmieszanym z olejem – do zeszklenia (ok. 5 minut).
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pieczarki.
- Smażymy jeszcze 5 – 7 minut, mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się lekko rumienić.
- Dodajemy natkę pietruszki, śmietanę, sól i pieprz do smaku.
- Trzymamy na ogniu, aż sos się zagotuje
Jeśli sos zbytnio zgęstnieje, możemy rozcieńczyć go nieco wodą, mlekiem lub bulionem warzywnym, podgrzewając i mieszając.
Wideo
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Narożna przeszła poważną operację. Latami ukrywała dolegliwości po porodzie
- Dramat Roksany: przyleciała do teściowej WYNAJĘTYM helikopterem! Oszczędza na własny?
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera